Biztosítva van a minőség – járvány idején is!

Szerző: Budai Klára Dátum: 2021. 01. 25. 14:34

A koronavírus-járvány üzleti terveik újragondolására, adott esetben átalakítására kényszerítette a vállalatvezetőket, az újabb és újabb minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági szabályozások rugalmas hozzáállást, valamint gyors reagálást kívántak meg. Még inkább fókuszba került a nyomon követés szerepe, és megnőtt az igény a megelőzést elősegítő szolgáltatásokra.

Szerző: Budai Klára

Pápay Nándor, az SGS Hungária Kft. élelmiszer-üzletfejlesztési szakértője a megbízások típusai alapján két meghatározó területet emelne ki az élelmiszeriparból:

Pápay Nándor, SGS

Pápay Nándor
élelmiszer-üzletfejlesztési
szakértő
SGS Hungária

– A klasszikus élelmiszergyártókról általánosan elmondható, hogy elsődlegesen felvevő piacaikhoz igazodva építenek minőségirányítási rendszert. A hazánkban jelen lévő kereskedelmi láncok követelményeinek köszönhetően az IFS szabvány dominál. 2020-ban a független, nemzetközi szabványokra épülő munkavégzéseink száma közelítette a 450 megbízást, ebből egyértelműen az IFS szabvány szerint elvégzett auditok vezetnek – tudjuk meg Pápay Nándortól.

A másik csoport, a kereskedelmi láncok megbízásában végzett beszállítói auditok. Egymást követve vezették be a private label termékeik felügyeletét célzó rendszereiket a nagyvállalatok is. Az SGS ezen a területen is éllovas, százas nagyságrendben végeznek 2nd party auditokat évről évre.

– Ahogy a piac többi területén, eleinte úgy tűnt, hogy a koronavírus ránk is hatással lesz, de látva a tavaly elvégzett auditok számát, még enyhe növekedésről is beszámolhatok. Világszerte kérdéses volt, hogy miként lehet biztonságosan lefolytatni egy helyszíni ellenőrzést, ezért a szabványalkotók próbáltak úgynevezett remote (táv-) auditálási lehetőségeket biztosítani, de a technika még nem tart ott, hogy megfelelő színvonalon lehessen higiéniát ellenőrizni ezen a módon. Nagyon szigorú óvintézkedések mellett, helyszínen bonyolítottuk le a legtöbb felülvizsgálatot, minden ilyen esetben a biztonságos munkavégzést szem előtt tartva – avat be az SGS-nél auditorként is közreműködő szakértő.

Vadasi Tamás, a Wessling Hungary Kft. élelmiszer-biztonsági üzletágának vezetője mindenekelőtt azt tartja fontosnak kiemelni, hogy a szektor legtöbb szereplőjének gyökeresen felforgatta az életét a SARS-CoV-2 vírus megjelenése Európában. Úgy látja, itthon egészen februárig senki nem vette komolyan a járványveszélyt, illetve annak társadalmi és gazdasági hatásait.

Vadasi Tamás, WESSLING

Vadasi Tamás
élelmiszer-biztonsági
üzletágvezető
Wessling Hungary

– A tavaszi első hullám során szinte semmit nem tudtunk a vírus viselkedéséről, így a piac szereplői először a kivárásra játszottak, és a fogyasztói reakciókra vártak. Sajnos elindultak a pánikvásárlások, több helyen átmeneti hiány lépett fel a boltokban az alapvető élelmiszereknél, illetve a fertőtlenítőszereknél. Mivel a fogyasztók többsége rendkívül elővigyázatos volt, így vásárlásaik nagy részét webshopokon keresztül bonyolították. Megnőtt a kereslet a hosszabb lejáratú élelmiszerek iránt – jellemzi a piacot a szakember.

Mint mondja, a cégek nagy része, félve a vírus gazdasági hatásaitól, átértékelte a 2020-as üzleti tervét, és a költségek lefaragásába kezdett, amelyek nagy része érintette a termékfejlesztési folyamatokat, illetve sok esetben a minőségügy számára nélkülözhető vizsgálatokat is.

– A megrendelők által elkölthető pénzért a piacon eddig is nagy volt a verseny, de ez most még kiélezettebb, a megrendelők árérzékenyebbek lettek.

Papp Attila, a TÜV Rheinland InterCert Kft. élelmiszer-biztonsági vezető auditora az elhangzottakat azzal egészíti ki, hogy a koronavírus-járvány kihívások elé állította a tanúsítókat és az ügyfeleket egyaránt.

Papp Attila, TÜV

Papp Attila
élelmiszerbiztonsági
vezető auditor
TÜV Rheinland InterCert

– Az ügyfelek egy része a felvásárlási láz hatására megjelenő jelentős keresletnövekedést igyekezett kiszolgálni, miközben még szigorúbb higiéniai követelményeket kellett bevezetniük annak érdekében, hogy munkavállalóikat megvédjék az esetleges fertőzéstől. Az ügyfelek másik csoportja az alapanyaghiány miatt kénytelen volt csökkenteni a termelését. A szabványtulajdonosok első körben ideiglenes, gyors intézkedéseket vezettek be, majd folyamatosan dolgozták ki és vezették be a távellenőrzés különböző formáit – ismerteti Papp Attila.

A szabályozásokkal kapcsolatban megemlíti, hogy a COVID-19 járvány kitörése óta napi szinten jelennek meg új előírások, amelyek erőteljesen hatnak a piacra. A TÜV Rheinland folyamatosan képezi munkatársait, alvállalkozóit, és folyamatosan tájékoztatja az ügyfeleit a megjelenő új megoldásokról.

Vatai Krisztina, GS1

Vatai Krisztina
üzletfejlesztési igazgató
GS1 Magyarország

– A jelenlegi vírushelyzet ráirányította a figyelmet az élelmiszer-biztonsági előírások betartására nemcsak a gazdasági szereplők, de a háztartások vonatkozásában is – osztja meg tapasztalatait Vatai Krisztina, a GS1 Magyarország üzletfejlesztési igazgatója. – Azzal, hogy jelentősen növekedett a házhozszállí­tási igény, megjelentek új kockázati tényezők is, gondoljunk csak a hűtési lánc biztosítására vagy a nem előrecsomagolt élelmiszerek mozgatására.

Meglátása szerint a kérdés az, hogy mikor lesz lehetőség továbblépni a teljes ellátási láncok közötti adatmegosztásra, és milyen eszközökkel, módszerekkel lehet dolgozni a nyomon követési adatok kezelésében.

– Ezen eszközök és módszerek fejlesztésében és azokon keresztül a költség- és erőforrás-igény csökkentésében tudnak segíteni a GS1 szabványain alapuló megoldások – mutat rá Vatai Krisztina.

Előtérbe kerül a megelőzés

Papp Attila szerint az IFS szabvány 7. verziójának a bevezetése újabb kihívások elé állítja az élelmiszeripari gyártó vállalatokat.

– Az IFS 6.1. jelenleg érvényben lévő szabványról való átállás időszaka viszonylag rövid: 2021. március 1-től június 30-ig tart. 2021 július elsejétől kötelezően az IFS 7 verzió alapján lehet tanúsító vagy megújító auditot tartani – tájékoztat a TÜV Rheinland InterCert Kft. élelmiszer-biztonsági vezető auditora.

A GS1 Magyarországnál hosszú évek óta látják azt a tendenciát, hogy a fogyasztók egyre többet akarnak tudni arról az élelmiszerről, amelyet elfogyasztanak. Erre reagálva már vannak kezdeményezések arra, hogy az élelmiszer származására vonatkozóan több adatot juttassanak el a márkatulajdonosok a fogyasztóikhoz olyan formában, hogy egy kódon (jellemzően QR-kódon) keresztül hozzáférést biztosítanak egy adatbázishoz, ahol az adott termékre vonatkozó pontos eredetinformáció érhető el.

– Az a vállalkozás, amelyik elsőként fog tudni erős marketinget építeni a saját ellátási láncának átláthatóságára, előnyt fog szerezni a versenytársaival szemben – mutat rá Vatai Krisztina.

Pápay Nándor azt jósolja, hogy a következő évek a fenntarthatóságról fognak szólni az élelmiszeriparban is.Kifejti: több kereskedelmi lánc ismertette ezen vállalásait beszállítói részére, így az élelmiszer-biztonsági elvárások mellett fenntarthatósági követelmények is megjelennek majd a gyártók irányában azoknál a termékköröknél, ahol értelmezhetőek.

A koronavírus kapcsán megjelent az igény a megelőzést támogató szolgáltatásokra is.

Vadasi Tamástól megtudjuk, hogy ilyen például a fertőtlenítőszer hatásvizsgálata, valamint a koronavírus kimutatása levegőből, felületekről, illetve szennyvízből.

– Felgyorsultak az események a piacon, a megrendelők minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek az eredmények minél előbbi kézhezvételére. Aki ezt tudja teljesíteni, az mindenképpen piaci előnyhöz jut – jelenti ki a Wessling Hungary Kft. élelmiszer-biztonsági üzletágának vezetője.

Minőségbiztosítás

A COVID-19 járvány kitörése óta napi szinten jelennek meg új előírások, amelyek erőteljesen hatnak a piacra

Elengedhetetlen a gyors reagálás

Az SGS szolgáltatásai nem csak a tanúsításokra vagy vevői auditokra terjednek ki.

– Nemrégiben nyitottuk meg budapesti laboratóriumunkat, meglévő, nyíregyházi egységünk pedig továbbra is változatlanul üzemel, így gyorsítani tudtuk a mintaátvételt, a feldolgozást és az eredményközlést is. Az analízisek mellett szakértőink tanácsadással is segítik partnereinket, forgalomképességi vizsgálatokat, jelölésellenőrzéseket végzünk. Fokozatosan bővítjük online képzéseink körét, például már elérhető az IFS szabvány új verzióján alapuló belső auditor képzésünk. Élelmiszer-üzletfejlesztési szakértőként kollégáimmal együtt azon dolgozunk, hogy folyamatosan fejlesszük és bővítsük szolgáltatásainkat az aktuális trendeknek és igényeknek megfelelően – nyilatkozza Pápay Nándor.

 

Minpségbiztosítás

A fogyasztók egyre többet akarnak tudni arról az élelmiszerről, amelyet elfogyasztanak

 

A nyomon követés nemcsak a GS1 Magyarország, de a globális, 115 tagországot tömörítő GS1 szervezet számára is középpontba került az elmúlt években.

– Ezért marketinganyagokat, képzési tartalmakat és megoldásokat fejlesztünk központilag is, emellett megújítjuk a munkatársaink képzésének felépítését. E fejlesztések egyike egy olyan esettanulmány-gyűjtemény felállítása, amely GS1 szabványokra épülő megoldások bevezetését mutatja be a világ minden tá­járól – avat be Vatai Krisztina.

A GS1 Magyarország elsősorban azt a tudását kínálja szolgáltatásként az élelmiszerszektor szereplői számára képzések és tanácsadás, valamint az egyetemek és hatósági szereplők számára különböző együttműködések formájában, amellyel az ellátási láncok szereplői automatizálhatják a nyomon követési információk gyűjtésére és megosztására szolgáló megoldásaikat.

– 2015-ben kötöttünk megállapodást az Agrárminisztériummal a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform elindítására. Ennek keretében dolgoztunk ki nyomon követési útmutatókat a zöldség-gyümölcs, bor és pálinka, hús és hal, tej és tejtermék ellátási láncok szereplői számára. Tavaly novemberben pedig az édesiparban, a tészta- és snackgyártásban és a sütőiparban jelenlévő vállalkozások számára készített dokumentumot is publikáltuk – ad ízelítőt elért eredményeikből az üzletfejlesztési igazgató.

A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszer tanúsítási szolgáltatásokat és élelmiszer-biztonsági rendszer szabvány szerinti tanúsításokat kínál a vállalkozások részére. Stratégiai céljaik között kiemelten fontos az élelmiszer-biztonsági tanúsítások arányának növelése és az ehhez kapcsolódó képzési kínálat bővítése, melyet a TÜV Rheinland Akadémia üzletága kínál az érdeklődőknek.

– Büszkék vagyunk arra, hogy élelmiszer-biztonsági auditorjaink munkáját világszerte elismerik. Célunk, hogy a kiváló minőségű magyar élelmiszerek a megfelelő tanúsítványokkal megjelenhessenek a nemzetközi láncok polcain határainkon innen és túl. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az élelmiszer-előállítás során a megfelelő minőségű, tanúsított rendszernek megfelelően gyártott csomagolóanyagok használata ugyanolyan fontos követelmény, mint például az üzem tisztasága vagy a nyomon követhetőség – hangsúlyozza Papp Attila.

A Wessling itthon és a hálózaton belül is gyorsan tudott reagálni az új piaci igényekre. A legtöbb szolgáltatásuk vállalási határidejét csökkentették, illetve kapacitást bővítettek az új szolgáltatások, mint például a koronavírus-kimutatás bevezetése érdekében.

A vállalatnál a fertőtlenítőszer-hatásvizsgálat, a mikotoxinok és peszticidek mérése, valamint a mikrobák azonosítása és műszeres detektálása terén szintén folyamatos a fejlesztés.

– A piaci igényeket ezután is szeretnénk a tőlünk elvárt legmagasabb minőségben kiszolgálni – mondja Vadasi Tamás. //

Kapcsolódó cikkeink