Biztos pontok a bizonytalanban

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2022. 05. 26. 15:00

Bdinner-logoA gazdasági környezet változásaira adott lehetséges válaszok kerültek terítékre a május 26-án megrendezett Business Dinner szakmai eseményen.

A Hungexpo új Kongresszusi Központjában közel 70 fő, köztük a Lánchíd Klub számos tagja, gyűlt össze, hogy a legfrissebb bejelentések tükrében a globális, európai és magyar makrogazdasági jellemzőket áttekintsék. Az egybegyűlteket Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője köszöntötte.

A szakmai beszélgetés moderátora Krizsó Szilvia volt. A kerekasztal eszmecsere résztvevői Balázs Péter közgazdász, korábbi külügyminiszter, Felsmann Balázs közgazdász, energetikai szakértő, korábbi szakállamtitkár, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke és Dr. Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, az MNB korábbi elnöke voltak.

Business Dinner 2022 May

Krizsó Szilvia, Felsmann Balázs, Dr. Surányi György, Balázs Péter, Hermann Zsuzsanna

A beszélgetés kitért többek közt az infláció és a forint romlásának okaira és következményeire, régiós és európai vonatkozásaira. Az energiaellátás kapcsán szó esett az ellátás akadozásának lehetőségeiről és az áruhiány negatív hatásairól, valamint a lehetséges megoldásokról is.

A fogyasztás visszafogására több példa említésre került a nemzetközi szinten is jelentkező háborús hatások tükrében, különös tekintettel a mezőgazdasági terményellátásra és az áramellátásra.

A jövedelmek reálértékének csökkenésének a piac szereplőire és a fogyasztási szerkezetre gyakorolt lehetséges hatásait is áttekintették a kerekasztal résztvevői.

A közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolva a szakértők kifejtették véleményüket arról, hogy mely területeket érintheti az EU-s támogatások esetleges visszatartása, a különadók terhei és a további megszorítások.

Az élénk diskurzus kisebb csoportokban a vacsora alatt is folytatódott.

Kapcsolódó cikkeink