Bizalmat omlettel építsetek!

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 13. 11:05

A tojásban lévő triptofán nevű vegyület – amely a csokoládéban, a vörös húsban, a spenótban, a banánban, a tonhalban és a pulykahúsban is megtalálható – bizalomnövelő hatású. A következtetést holland szakértők vonták le, miután önként jelentkezőket kértek meg, hogy alkossanak párokat és így vegyenek részt egy bizalmat tesztelő játékban – adta hírül a mipszi.hu. A kísérlet során a páros egyik tagja kapott egy pénzösszeget, amiből valamennyit átadhatott a partnerének. Az odaajándékozott pénz megháromszorozódott, és a kapó fél visszaadhatta annak egy részét.

Bizalmat omlettel epitsetek

A gazdát cserélő összegek nagysága példázta a bizalmat, mivel az először pénzt adó fél annál jobban jöhetett ki a játékból, minél többet adott a másiknak. A kísérlet során a résztvevők fele triptofánnal dúsított narancslevet kapott frissítő gyanánt. Az érintettek csaknem kétötödével több pénzt ruháztak át a Psychological Science című szakfolyóiratban publikált eredmények alapján.

A Leiden Egyetem kutatói úgy fogalmaztak, hogy a személyek közötti bizalom a társasági élet és a mindennapi együttműködés elengedhetetlen eleme. „Végül is az emberek többsége csak akkor tanúsít együttműködést, ha a többiekről is feltételezi az energiabefektetést, ehhez pedig kölcsönös bizalom kell. Eredményeink szerint a triptofánt kapó egyének lényegesen nagyobb bizalmat tanúsítottak, mint a placebós csoport tagjai. Ilyen értelemben a materialista nézőpontot erősíti a kutatásunk, hiszen az ételeink hatással vannak a szellemi állapotra. Így elmeserkentőként is használhatóak, mert befolyásolják, hogyan érzékeljük és tapasztaljuk a külvilágot. A triptofán segítségével egészségesen és olcsón növelhető a személyek közötti bizalom” – magyarázták a szakértők. A triptofán az emésztés során termelődik a szervezetben, fehérjék alkotják, és a szerotonin egyik fontos eleme, emellett természetes nyugtató hatásáról is ismert.

Kapcsolódó cikkeink