Beszállhatnak a szervezett gyógyturizmusba az üzleti biztosítók

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 20. 12:13

A szervezett gyógyturizmusba a külföldi tulajdonban lévő biztosítók az anyavállalataik szervező munkája révén szállhatnak be – mondta Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által szervezett konferencián, szerdán Budapesten.

A szervezett gyógyturizmus alapját az adja, hogy Magyarországon jóval olcsóbb az egészségügyi ellátás, mint Nyugat-Európában. A műtét mellett a rehabilitáció is itt történhetne – tette hozzá az államtitkár.

A hazai ellátásban csak a kiemelt szolgáltatásoknál kapnak lehetőséget az üzleti biztosítók, az ellátás finanszírozása az állami biztosító kezében marad – válaszolta kérdésre Szócska Miklós.
A kormány alapelve ugyanis az, hogy a szolidaritás elvén működő, egységes kockázatközösségű állami biztosító finanszírozza az egészségügyet.

A mostani helyzetet úgy jellemezte az államtitkár, hogy az egységnyi közösségi kiadás magas, míg a magánkiadás alacsony. A MABISZ adatai szerint az üzleti biztosítók évi 2 milliárdot fizetnek egészségi kockázatra, viszont az önkéntes egészségpénztárak kiadása 54 milliárd forint – ezek származnak a magánszférából.

A kormány ellenzi a kétszintű – alap-, illetve magasabb – ellátást, ezért nem engedi be az ellátásba az üzleti biztosítókat. A kiemelt szolgáltatást – például az egyágyas szobát – viszont finanszírozhatják.

Juhos András, az Uniqa Biztosító nem életbiztosítási vezetője azt kérdezte az államtitkártól, hogy az osztott finanszírozást támogatná-e az állam. Az osztott finanszírozáson azt értette, hogy a beteg vizsgálatát a privát biztosító intézné, majd a költségeken – mondjuk fele-fele arányban – osztozna az állami és az üzleti biztosító. Elmaradna a túlvizsgálat, gyorsabbak lennének a szükséges vizsgálatok, és anyagilag is jól járna minkét fél – mondta.
Az államtitkár elgondolkodtatónak nevezte a javaslatot. Elmondta még, hogy a tárca az alacsonyabb szintre – a háziorvosokra és a rendelőintézetekre – épít, mivel ezek olcsóbbak a kórháznál, és megteremti hozzá a szükséges infrastruktúrát. (MTI )

i

Kapcsolódó cikkeink