Benedek Zsófia: a lokalizáció nem feltétlenül jár automatikusan a környezeti fenntarthatósággal
Benedek Zsófia biológus, közgazdász a Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepén rávilágított a helyi élelmiszerek szerepére a fenntartható élelmiszer-termelésben.
Az előadásban Benedek Zsófia kritikusan szemléli a helyi élelmiszerek fenntarthatóságát, kiemelve, hogy a lokalizáció nem feltétlenül jár automatikusan a környezeti fenntarthatósággal. Példaként felhozza a termelői piacokat, amelyekre sokan úgy tekintenek, mint a fenntartható vásárlás egyik legjobb formájára. Azonban rámutat, hogy a piacokra mind a fogyasztók, mind a termelők sokszor hosszú utakat tesznek meg, ami növeli a környezetterhelést.
Benedek hangsúlyozza, hogy egy hatékony házhoz szállítási rendszer akár 70 százalékkal is csökkentheti a szállítási kibocsátást. Példaként említi, hogy egy hosszú szállítási láncban kevesebb kibocsátás keletkezhet, mint ha valaki saját autóval utazik a piacra és onnan haza.
Az előadó rámutat arra is, hogy a helyi élelmiszerek ökológiai lábnyomának csupán mintegy 10 százalékát teszi ki a szállítás. Ez a szám tovább csökkenthető, például a csomagolás környezetkímélőbbé tétele révén, különösen a rövid ellátási láncokban.
A helyi élelmiszerek fogalmának értelmezése is gyakran vitatott. Benedek kérdéseket vet fel: Meddig nevezhető egy élelmiszer helyinek? Milyen távolságot tekinthetünk rövid ellátási láncnak? Ezekre a kérdésekre nincs egységes válasz, de fontos szempont lehet az, hogy az élelmiszerek előállításához használt inputok (pl. műtrágya, vetőmag) mennyire helyi eredetűek.
Az előadás végén Benedek kitér a bevásárlóközösségekre is, mint rövid ellátási láncokra. Ezek a közösségek nagy fenntarthatósági potenciállal rendelkeznek, mivel közvetlen kapcsolatot építenek ki a termelőkkel, és a fogyasztók kontrollt gyakorolhatnak a beszállítók felett. A bevásárlóközösségek általában egy bizonyos termékpaletta köré szerveződnek, és így hatékonyan tudják kezelni az áruk kiszállítását, mivel a termelőknek mindig van piacuk.
Benedek összefoglalva elmondja, hogy bár a helyi élelmiszerek népszerűsége nőtt az utóbbi években, és a Covid és az élelmiszer-infláció is növelte a keresletet, a helyi termelői piacok eladásai stagnálnak. A kiskereskedelmi láncok térnyerése továbbra is folyamatos, és a kistermelők számának drámai csökkenése már élelmezésbiztonsági kérdéseket vet fel.
Kapcsolódó cikkeink
A legrangosabb pálinkaverseny
Június végén a Magyar Tudományos Akadémián zajlott a májusban Csopakon…
Tovább olvasom >Hét bor viselheti egy éven keresztül „Az MTA Bora 2015” címet
Negyvenöt hazai pincészet és borászat 110 bora vett részt a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >