A legrangosabb pálinkaverseny
Június végén a Magyar Tudományos Akadémián zajlott a májusban Csopakon szervezett XI. Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepsége a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) szervezésében. A kereskedelmi főzdék számára legrangosabb hazai megmérettetésen minden évben kiválasztják az ország legjobb pálinkáját, és a legjobb 10 000 palack feletti tételt, valamint díjazzák a legeredményesebb főzdéket.
Nagy István agrárminiszter a díjátadón elmondta: a verseny kiemelten járul hozzá a magyar pálinkakultúra fejlődéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint az egyes számú hungarikumnak számító italunk hitelének és ismertségének erősítéséhez.
Mihályi László, a PNT elnöke elismerését fejezte ki a pálinkafőzdéknek, amelyek az idei év komoly próbatételei ellenére is megfeleltek a piaci és törvényi előírásoknak. Az idei versenyre 328 nevezett tétel érkezett, összesen 40 főzdéből.
A versenyre nevezett termékek közül 286 részesült elismerésben: 29 kapott arany, 146 ezüst, 91 tétel pedig bronz minősítést. A díjátadó részeként átadták Magyarország legjobb pálinkája 2024 díjat is, amelyet a húszéves tapasztalattal rendelkező Brill Pálinkaház Vilmoskörte pálinkája érdemelt ki. A legjobb 10 000 palack feletti tétel a Bolyhos Pálinkafőzde Feketecseresznyéje lett, a legeredményesebb pálinkafőzdék pedig sorrendben: 1. Gong Pálinkaház, 2. Brill Pálinkaház, 3. 1 Csepp pálinka.
További különdíjakat is kiosztottak: az AMC különdíját a Pálinkafőző Göncruszka gönci barackpálinkája, Csopak város különdíját pedig a Reneszánsz pálinkaház sárgamuskotály törkölypálinkája kapta. A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem különdíját a Szigetköz Lelke Pálinkaház málnapálinkája, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal különdíját a Sáppusztai pálinkaház, Classic birspálinkája érdemelte ki. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját Széchenyi Tamás, a kamara élelmiszeripari igazgatója adta át az azt Merlot-törkölypálinkájával kiérdemlő Gong Pálinkaháznak. //
Kapcsolódó cikkeink
Enyhült a prés a sajton
Nyögi még a közelmúlt horrorárait a sajtpiac: hiába normalizálódott az…
Tovább olvasom >Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és a fenntarthatóság
Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és a fenntarthatóság kifejezések kapcsán…
Tovább olvasom >Édes jövő kakaóval – vagy anélkül
A Magyar Édességgyártók Szövetsége július 4-én szakmai sajtóbeszélgetést rendezett a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Elemzés: Olaszországban kezdik, de Horvátországban folytatják a nyarat a magyarok
Elemzés: Olaszországban kezdik, de Horvátországban folytatják a nyarat a magyarok…
Tovább olvasom >Egyre több kínai turista jön Magyarországra
Nagy Márton Pekingben együttműködési megállapodást írt alá a kulturális és…
Tovább olvasom >Citrom koncertterem – A nap videója
Milyen asszociációk mentén készülnek majd a jövő épületeinek (vagy akármi…
Tovább olvasom >