Bejglissimo

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 12. 16. 09:54

Az Év Bejglije versenynek, ahogy az ipartestület többi népszerű szakmai versenyének, az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves cukrásztermékeket az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni, utóbbiban bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Neves szaktekintélyek és ismert személyiségek alkották a zsűrit

A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.

Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Kedvelt volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva és szilvalekvár, de előfordult a körte, a napraforgó, a fenyőmag, a sütőtök, a mangó és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Versenyeredmények:

Hagyományos diós:

– Arany: Simon Andrea, Trattoria di Sophia – Budapest

– Ezüst: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda – Székesfehérvár

– Bronz: Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki – Lajosmizse

Hagyományos mákos:

– Arany: Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda – Budapest

– Ezüst: Németh Béla, Sütibolt – Keszthely

– Bronz: Kara József Zoltánné, Erika Cukrászda – Kesztölc

Ínyenc:

– Arany: Advent Gyöngye – Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda – Szarvas

– Ezüst: Napos Körte – Berecz Attila, Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba

– Bronz: Karamellizált almás, sütőtökös – Rus Annamária, Békés Kitti, Fodor Ibolya, Virág Cukrászda – Érd

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér-különdíj: Advent Gyöngye – Urbán Ildikó. Ez a sütemény hagyományos pozsonyi tésztával készül, töltelékébe pedig mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.//

 

Érzék és racionalitás

A verseny ínyenc kategóriáját idén már második alkalommal megnyerő Urbán Ildikót, a szarvasi Ildikó Cukrászda tulajdonosát motivációiról, terveiről kérdeztük.

„A második győzelem után már minden bizonnyal elmondható, hogy az Ildikó most Szarvas legismertebb cukrászdája, talán amiatt is, hogy nyáron megkaptam a Szarvas Város Turizmusáért díjat is. Természetesen nemcsak a bejgli hozza hozzánk a vendégeket – bár a mostani siker hírére már sokan telefonon biztosítják be karácsonyi bejglijüket –, tortáink, csokoládéink is népszerűek. Választékunk kialakításakor arra törekszünk, hogy mindenféle ízlést ki tudjunk elégíteni: vannak hagyományos termékeink, például az országtortákat is készítjük, és vannak a legmodernebb cukrászati stílusokban készülő, franciás süteményeink. Nyáron 30-féle fagylaltot tartunk, télen „átállunk” a bejglire, csokoládéra; a saját tervezésű díszcsomagolásban árult, belga csokoládéból készülő bonbonjainkat nemcsak ajándékba vásárolják, de egyszerűen nassolni is.

Urbán Ildikó másodszor is nyert

Üzemünkben 15 munkatársammal dolgozom együtt. Árainkat a középkategóriában határoztuk meg: a fővárosból érkezők viszonylag olcsónak látnak bennünket. (A sütemények ára 300 és 600, a tortáké 3900 és 8900 forint között mozog – a szerk.).

Az inspirációt, ötleteket időnként az internetről, de főleg az ipartestület által szervezett továbbképzésekből veszem; a recepteket persze nem szó szerint adaptálom, inkább saját ízlésemhez, stílusomhoz alakítom azokat. A „tesztelésbe” gyakran bevonom törzsvendégeimet is, így volt ez az idei győztes Advent Gyöngyével is.

Régebben más termékfajtákkal is versenyeztem, például fagylalttal, de ott nem értem el hasonló sikereket – velük csak akkor próbálkozom újra, ha majd úgy érzem, van »ihletem«!//

 

A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink