Bárki megnézheti a csökkentett kiszerelések adatbázisát

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 01. 13:16

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új, könnyen elérhető adatbázist indított, amelyben a 2020. január 1. és 2023. július 1. között mért termékzsugorodásokat mutatja be. A zsugorinflációként ismert jelenség arra utal, hogy a termékek tömege vagy térfogata csökken anélkül, hogy az ár változna.

A vásárlók gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy ugyanazért az összegért kevesebb mennyiséget kapnak. Az adatbázis mellett az élelmiszer-kereskedő cégeknek is kötelezővé vált márciustól jól látható tájékoztatót elhelyezniük, ha egy termék kiszerelése csökken, különösen, ha éves árbevételük meghaladja az 1 milliárd forintot.

A Nébih adatbázisában számos termékcsoport képviselteti magát, például a csomagolt lazac, jégkrém, fogkrém, felvágott és akár vécépapír is. Utóbbi esetében különösen rafinált a megközelítés, mivel nem a tekercsek mérete, hanem az egy tekercsen található lapok számának változását említik, ami kevésbé feltűnő a vásárlóknak.

A termékjelzések kötelezővé tétele kapcsán Heiszler Gabriella, a magyar Spar ügyvezető igazgatója kifejezte kritikáját egy interjúban. Szerinte nem lesznek képesek teljes mértékben betartani az előírást, mivel hiába kérnek nyilatkozatokat a beszállítóktól a termék méreteivel kapcsolatban, valamilyen formában mindig átcsúsznak különféle apró változások.

Heiszler Gabriella : Az online vásárlás növekedése potenciált rejt, de a friss áru házhozszállítása még kihívásokkal teli

Kapcsolódó cikkeink