Barcelona betiltja a dark store-okat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 30. 09:36

Más európai nagyvárosokhoz hasonlóan Barcelona is betiltotta pénteken az úgynevezett „dark store”-ok – az élelmiszer-házhozszállítással foglalkozó cégek által használt elosztóközpontok – létesítését és működtetését. Amszterdam 2022-ben jelentett be hasonló korlátozást.

A dark store-ok olyan kiskereskedelmi üzletek, amelyekben helyszíni értékesítés nem, csak kiszállítás folyik az élelmiszer-futárcégek által. A házhozszállítási szolgáltatások az elmúlt években a világjárvány idején megugró kereslet kielégítése érdekében Európa-szerte elterjedtek, de a hatóságok egyre szigorúbban ellenőrzik őket a dark store-ok környezetükre gyakorolt hatása miatt.

A Barcelona baloldali önkormányzata által megfogalmazott tiltás „a (hagyományos) kisboltok és a lakosság életminőségének megőrzésére” irányul – áll a közleményben, arra hivatkozva, hogy a dark store-ok tevékenysége túlzott módon felkavarja a hétköznapokat.

A tilalom érinti a Glovo helyi alkalmazást, amelynek többségi tulajdonosa a német Delivery Hero, amely az elmúlt években a dark store-ok szegmensére összpontosított. A Glovónak nyolc ilyen létesítménye van Barcelonában – mondta egy szóvivő, hozzátéve, hogy a vállalat nem kommentálja a tilalmat azelőtt, hogy az új szabályozást egészében megismerte volna.

Az országban jelen lévő és gyorsan terjeszkedő törökországi Getir nem válaszolt a Reuters megkeresésre, míg az UberEats jelezte, hogy Barcelonában nem rendelkezik dark store-okkal.

A barcelonai tilalom a hivatalos közlönyben való közzétételt követően az elkövetkező napokban lép életbe, és összesen 21 dark store-t érint – közölte a helyi önkormányzat szóvivője.

A létesítményeket házhozszállítás nélküli élelmiszerraktárakká vagy szupermarketekké kell majd átalakítani.

Barcelona emellett azt is előírta, hogy a kizárólag házhozszállításra ételt készítő úgynevezett „dark kitchen” szellemkonyhák is csak külvárosi, ipari negyedekben működhetnek.

Rotterdam és Amszterdam tavaly egy évre befagyasztotta az új dark store-ok nyitását, míg Franciaország szerint ezeket raktárnak kell minősíteni, még a szupermarketekéhez hasonló választék kínálása esetén is.

Reuters

Kapcsolódó cikkeink