Bambusztej helyettesítheti a tehéntejet
A Trends in Food Science & Technology című szaklapban megjelent új tanulmány a bambuszban mint a világ növekvő népességének táplálására szolgáló kulcsfontosságú alapanyagban rejlő lehetőségeket vázolja fel.
A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.
A pandák étrendjének fő eleme nagyszerű fehérjeforrás, mert például aminosav-tartalma magasabb, mint sok más zöldségé, fehérjetartalma pedig közel megegyezik a tehéntejével az értekezés szerint.
Bambuszból még senki sem készített tejet, de a tejhelyettesítők iparágában látott növekedés jól mutatja, hogy milyen sok növényből lehet „tejet” előállítani: jelenleg a bambaradiótejtől kezdve a makadámiatejen át a kendertejig mindent lehet kapni.
A bambusz sokoldalúan felhasználható: lehet fermentálni, savanyítani, a levét facsarni, porítani vagy frissen főzni, és mint a legtöbb növény, a bambusz fogyasztása is nagyban hozzájárulhat az egészségünkhöz. A kutatók szerint a bambuszhajtások egyik legfontosabb jellemzője az antioxidáns aktivitás. Az antioxidánsok olyan növényi vegyületek, amelyek segítenek a szervezetben keletkező szabad gyökök okozta károsodásokat leküzdeni, amelyek halmozódása a krónikus megbetegedések, például a szívbetegségek és a rák kockázatának megnövekedéséhez vezethet.
A vitathatatlanul fenntartható bambusz ugyanakkor nem tökéletes megoldás, használata további kutatást igényel. //
Kapcsolódó cikkeink
A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Növényi alapú pop-up üzletet nyitott az Impossible Foods Chicagóban
Impossible Quality Meats néven nyitotta meg az Impossible Foods pop-up koncepcióját Chicago Uptown…
Tovább olvasom >Növényi alapú Lurpak az Egyesült Királyságban és Dániában
Az Arla Foods multinacionális szövetkezet a Lurpak vaj növényi alapú…
Tovább olvasom >További cikkeink
30 százalékos kedvezmény kell a sikerhez a Black Friday-on
Az idei Black Friday szezonban a fogyasztók várhatóan többet vásárolnak…
Tovább olvasom >Burgonyahelyzet Magyarországon: olcsóbb, de nem problémamentes
A burgonya, mint alapvető élelmiszer, minden évben reflektorfénybe kerül, különösen…
Tovább olvasom >Idén is a tavalyi áron kaphatjuk a karácsonyi halat
A tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők idén összességében…
Tovább olvasom >