Bambusztej helyettesítheti a tehéntejet
A Trends in Food Science & Technology című szaklapban megjelent új tanulmány a bambuszban mint a világ növekvő népességének táplálására szolgáló kulcsfontosságú alapanyagban rejlő lehetőségeket vázolja fel.
A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.
A pandák étrendjének fő eleme nagyszerű fehérjeforrás, mert például aminosav-tartalma magasabb, mint sok más zöldségé, fehérjetartalma pedig közel megegyezik a tehéntejével az értekezés szerint.
Bambuszból még senki sem készített tejet, de a tejhelyettesítők iparágában látott növekedés jól mutatja, hogy milyen sok növényből lehet „tejet” előállítani: jelenleg a bambaradiótejtől kezdve a makadámiatejen át a kendertejig mindent lehet kapni.
A bambusz sokoldalúan felhasználható: lehet fermentálni, savanyítani, a levét facsarni, porítani vagy frissen főzni, és mint a legtöbb növény, a bambusz fogyasztása is nagyban hozzájárulhat az egészségünkhöz. A kutatók szerint a bambuszhajtások egyik legfontosabb jellemzője az antioxidáns aktivitás. Az antioxidánsok olyan növényi vegyületek, amelyek segítenek a szervezetben keletkező szabad gyökök okozta károsodásokat leküzdeni, amelyek halmozódása a krónikus megbetegedések, például a szívbetegségek és a rák kockázatának megnövekedéséhez vezethet.
A vitathatatlanul fenntartható bambusz ugyanakkor nem tökéletes megoldás, használata további kutatást igényel. //
Kapcsolódó cikkeink
Kivonja a piacról a Nestlé a vegán KitKat-et
A Nestlé négy év után megszünteti a vegán KitKat forgalmazását…
Tovább olvasom >ProVeg: a német Lidl kínálja a legkedvezőbb áron a vegán termékeket
A Lidl növényi alapú felvágottat, virslit, húspogácsát, halrudakat, friss sajtot…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM-szóvivő: a GDP-adatok mellett az emberek életét befolyásoló mutatók is kedvezően alakultak
A bruttó hazai terméken (GDP) túl emberi életek vannak, az…
Tovább olvasom >A GDP 2 százalékkal növekedhet 2025-ben
A jelenlegi kilátások szerint 2025-ben 2,3-2,4 százalék körüli GDP-bővüléssel lehet…
Tovább olvasom >KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 4,5 százalékkal emelkedtek
2024 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 9,0 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >