Bajban a francia sajtgyártás
Drasztikusan visszaesett a sajtfogyasztás az egészségügyi járvány kezdete óta, a termelők úgy érzik, cserben hagyta őket a francia kormány. Sokakat csőd fenyeget – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség nyomán az origo.
FORRÁS: PHANIE/GARO/PHANIE/GARO, origo
Minden második francia sajtüzem bezárt a koronavírus-járvány miatt.
A védett származási helyen előállított termék, azaz AOP minősítésű sajtok fogyasztása március közepe óta kétharmadával esett vissza, ezért néhány neves gasztronómiai szereplő összefogott, hogy felhívják a figyelmet az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott sajtokat fenyegető veszélyre.
A híres Bleu d’Auvergne sajt előállítása szinte teljesen leállt, és 60 százalékkal csökkent olyan legendás sajtok fogyasztása, mint a Saint Nectaire, a Rocamadour, és a normandiai brie és camembert.
Michel Lacoste, a CNAOL (a CNAOL egyesíti a francia tejipari összes védelmi és irányítási szervezetét) elnökének elmondása alapján ez csaknem 160 millió eurós veszteséget jelent a franciaországi sajttermelők számára.
A piacok és az éttermek bezárása nagyban hozzájárul ehhez a csökkenéshez, hiába van készleten sok sajt, a termelők egyszerűen nem tudják eladni.
Szerintük az sok vállalkozásnak végzetes lehet.
Mivel a sajttermelők folytatták a gyártást a karantén kezdete óta, túltermelés alakult ki, felhalmozódott kétezer tonna kiváló minőségű AOP sajt, amiből azóta 140 tonnát már megsemmisítettek.
A sajttermelők arra panaszkodnak, hogy az állam cserben hagyta őket, semmiféle támogatást nem kaptak, ezért több száz francia sajttermelő csődbe mehet. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Eredményesek a ragadós száj- és körömfájás kapcsán megtett intézkedések
Eredményesek a magyar járványvédelmi intézkedések a ragadós száj- és körömfájás…
Tovább olvasom >Tovább ronthat a száj- és körömfájás-járvány a bolti árakon?
Ötven év után ismét megjelent Magyarországon a száj- és körömfájás,…
Tovább olvasom >Nagy István: az elmúlt években tudatosan segítettük az állattartókat a járványok és állatbetegségek megelőzésében
A Magyarországon forgalomba kerülő állati eredetű élelmiszerek teljesen biztonságosak és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >