Magazin: Ázsia aranya
Az elmúlt 10 év egészséges életmód trendje magával hozta a rizs forradalmát. Az Európai Unióban kb. 3 millió tonna az éves rizsfogyasztás, melynek növekedéséhez az is hozzájárul, hogy nálunk is terjednek az ázsiai ételek, a keleties konyha. A rizs az egyik legegészségesebb köret a saláták mellett, melyet ráadásul bátran párosíthatunk bármilyen hússal vagy hallal, de a vegetáriánus és vegán étrendben is központi helyet foglal el.
A rizs nem csupán magas proteintartalma miatt izgalmas – ami által az egyik legkiválóbb fehérjeforrás –, hanem egyben koleszterinmentes is, ami igen jót tesz az ázsiójának. Európában a XV. század elejéig valódi egzotikus ritkaságnak számított, azóta viszont megállíthatatlan az előretörése az étrendünkben.
Az Ázsiából érkező rizsek nagyrészt hosszúkásak, kevésbé ragacsosak, ezek a fajták állnak közel a hazai ízléshez, az itthon két legnépszerűbb fajta a fehér rizs és a jázminrizs.
A fehér rizs rendkívül sokoldalú, hiszen étel, ital, előétel és desszert is készíthető belőle. Minősége attól függ, hogy mennyi benne az idegen anyag, a sérült, töredékszem. Az „A” rizsnek minimum 90%-ban ép rizsszemeket kell tartalmaznia, így minőségében ez sokkal jobb választás, mint a „B” rizsek, melyeknél csak 80% az elvárt arány.
A hazai fogyasztás másik feltörekvő szereplője a basmati rizs egyik fajtája, a jázminrizs, mely hosszú szemű, enyhén jázminillatú rizskülönlegesség, keleties ételekhez kimondottan jól áll. Főzéskor enyhe virágillatot áraszt, miközben a szemek megpuhulnak, kicsit egymáshoz tapadnak, ezért pálcikával is kiválóan lehet enni – aki még nem próbálta, feltétlen kísérletezzen vele!
A megfelelő rizs kiválasztására nem mindig szánunk elég időt, pedig az ételünk minőségét jelentősen emeli, ha kiváló minőségű, az ételhez passzoló változatot készítünk. A választásnál figyelembe kell venni, hogy honnan származik a rizs, hiszen minél inkább hozzáértő kezek termesztették és dolgozták fel, annál jobb lesz a minősége. A délkelet-ázsiai gazdaság fő mozgatórugója ma is a mezőgazdaság, a Kambodzsán is keresztülhaladó Mekong folyó menti alföld aranybánya, ahol az arany a rizs. A trópusi monszun éghajlatú alföldön ma is elsősorban rizst termesztenek, így az onnan származó fajtákban mindig bízhatunk, hiszen lássuk be, hogy az éghajlati adottságok és az 5000 éves múltra visszatekintő hagyományok mellett az ottani termesztők biztosan értik a dolgukat. //
Kapcsolódó cikkeink
A tejtermékek feldolgozói értékesítési ára stagnált vagy csökkent
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 májusában az…
Tovább olvasom >A fehércukor világpiaci átlagára 9 százalékkal csökkent
A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, csaknem…
Tovább olvasom >A magyar EU-elnökség célja a gazdaközpontú agrárpolitika képviselete
A magyar EU-elnökség célja a gazdabarát agrárpolitika képviselete, amely az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gurul, lebeg, italt hűt – A nap képe
Nélkülözhetetlen nyári partner, és több színben is megszerezhetők a Cuddy…
Tovább olvasom >MTÜ: soha ennyien nem nyaraltak Magyarországon, mint idén
Soha ennyien nem nyaraltak Magyarországon, mint idén: az év első…
Tovább olvasom >Több mint 3 millió forintos bírságot szabott ki a Nébih strandbüfékre és streed food árusokra
A strandbüfék és a street food árusító helyek nyári szezonális…
Tovább olvasom >