Magazin: Ázsia aranya
Az elmúlt 10 év egészséges életmód trendje magával hozta a rizs forradalmát. Az Európai Unióban kb. 3 millió tonna az éves rizsfogyasztás, melynek növekedéséhez az is hozzájárul, hogy nálunk is terjednek az ázsiai ételek, a keleties konyha. A rizs az egyik legegészségesebb köret a saláták mellett, melyet ráadásul bátran párosíthatunk bármilyen hússal vagy hallal, de a vegetáriánus és vegán étrendben is központi helyet foglal el.
A rizs nem csupán magas proteintartalma miatt izgalmas – ami által az egyik legkiválóbb fehérjeforrás –, hanem egyben koleszterinmentes is, ami igen jót tesz az ázsiójának. Európában a XV. század elejéig valódi egzotikus ritkaságnak számított, azóta viszont megállíthatatlan az előretörése az étrendünkben.
Az Ázsiából érkező rizsek nagyrészt hosszúkásak, kevésbé ragacsosak, ezek a fajták állnak közel a hazai ízléshez, az itthon két legnépszerűbb fajta a fehér rizs és a jázminrizs.
A fehér rizs rendkívül sokoldalú, hiszen étel, ital, előétel és desszert is készíthető belőle. Minősége attól függ, hogy mennyi benne az idegen anyag, a sérült, töredékszem. Az „A” rizsnek minimum 90%-ban ép rizsszemeket kell tartalmaznia, így minőségében ez sokkal jobb választás, mint a „B” rizsek, melyeknél csak 80% az elvárt arány.
A hazai fogyasztás másik feltörekvő szereplője a basmati rizs egyik fajtája, a jázminrizs, mely hosszú szemű, enyhén jázminillatú rizskülönlegesség, keleties ételekhez kimondottan jól áll. Főzéskor enyhe virágillatot áraszt, miközben a szemek megpuhulnak, kicsit egymáshoz tapadnak, ezért pálcikával is kiválóan lehet enni – aki még nem próbálta, feltétlen kísérletezzen vele!
A megfelelő rizs kiválasztására nem mindig szánunk elég időt, pedig az ételünk minőségét jelentősen emeli, ha kiváló minőségű, az ételhez passzoló változatot készítünk. A választásnál figyelembe kell venni, hogy honnan származik a rizs, hiszen minél inkább hozzáértő kezek termesztették és dolgozták fel, annál jobb lesz a minősége. A délkelet-ázsiai gazdaság fő mozgatórugója ma is a mezőgazdaság, a Kambodzsán is keresztülhaladó Mekong folyó menti alföld aranybánya, ahol az arany a rizs. A trópusi monszun éghajlatú alföldön ma is elsősorban rizst termesztenek, így az onnan származó fajtákban mindig bízhatunk, hiszen lássuk be, hogy az éghajlati adottságok és az 5000 éves múltra visszatekintő hagyományok mellett az ottani termesztők biztosan értik a dolgukat. //
Kapcsolódó cikkeink
Mezőgazdasági államtitkár: a kormány mindent megtesz azért, hogy ukrán gabona ne kerülhessen többet Magyarországra
A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarországra még egyszer…
Tovább olvasom >Az EU új vámokat vet ki orosz és fehérorosz mezőgazdasági termékekre és műtrágyákra
Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el csütörtökön, amely szerint…
Tovább olvasom >Továbbra sem engedi be hazánk az ukrán mezőgazdasági termékeket
A magyar gazdák érdeke az első, ezért hazánk a Brüsszel…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Két éve alakult meg hazánk első, iparágakon és régiókon átívelő…
Tovább olvasom >Két napig Korea a Margit-szigetre költözik: indul az ingyenes KoreaON 2025 kulturális fesztivál!
A budapesti nyár idén is elhozza a KoreaON kulturális fesztivált,…
Tovább olvasom >Essendire változtatta nevét az AccorInvest
Megújította nevét és vállalati identitását az AccorInvest, immár Essendi néven…
Tovább olvasom >