Az USA készülő új étrendi irányelvei a növényi fehérjéknek adhatnak prioritást

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 12. 03. 12:29

Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma (HHS) és Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) olyan új étrendi irányelveket fontolgat, amelyek először helyeznék a növényi fehérjéket a hús alapú fehérjék elé.

A cikk a Trade magazin 2024/12-2025/01. lapszámában olvasható.

Az új irányelvek előzetes tervezetét az ötévente történő felülvizsgálat keretében október 21-én vitatták meg a National Institutes of Health (NIH) találkozóján.

Az egyeztetés során javasolt egyik legfontosabb változtatás a „fehérje ételek” kategória átrendezésére irányul: eddig a hús, tojás, baromfi és tengeri ételek szerepeltek az élen, de az új tervezet szerint a növényi alapú fehérjék – például diófélék, magvak és szójakészítmények – kerülnek az első helyre. A változtatást a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeire vonatkozó kutatások eredményei támasztják alá.

Az ajánlások alapján készül egy kiegészítő opciókkal rugalmasan alakítható központi étrendjavaslat, amely figyelembe vesz különféle táplálkozási preferenciákat.

Sarah Booth, a tanácsadó bizottság elnöke kifejtette, hogy a cél az, hogy a fehérjeforrások rangsorában a növényi alapú opciók kapjanak prioritást, majd ezt előbb a tengeri ételek és következő helyen a húsalapú termékek kövessék. //

Kapcsolódó cikkeink