Az USA-ban új szabályozást kapott az „egészséges” jelző használata az élelmiszereken

Szerző: Szöllősi Réka Dátum: 2022. 09. 29. 11:06

Az FDA új irányelveket adott ki az „egészséges” jelző élelmiszereken történő feltüntetéséhez, amely a különböző termék-kategóriákhoz rendelt tápanyagprofilokon alapul. Az elv az, hogy minél több olyan élelmiszereken szerepelhessen ez a jelző, amelyek elősegítik a jelenlegi amerikai táplálkozási ajánlásokban szereplő egészséges étrend megvalósítását. Az irányelv emellett az állítás használatát egyes tápanyagok korlátozott mennyiségéhez is kötik, beleértve a hozzáadott cukrokat, a sót és a telített zsírokat.

Szigorodnak és egységessé válnak a címkék

Az új irányelv alapján ahhoz, hogy valamit egészségesnek lehessen nevezni, tartalmaznia kell egy adag, az amerikai táplálkozási ajánlásokban szereplő gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, tejterméket vagy fehérjét. A nyers gyümölcsök és zöldségek automatikusan viselhetik ezt az állítást. A feldolgozott termékeknek pedig egyes tápanyagok (cukor, nátrium, telített zsír) tekintetében meg kell felelniük a napi ajánlott bevitel százalékban kifejezett határértékeknek ahhoz, hogy az „egészséges” állítás szerepeltethető legyen rajtuk. A nátrium esetében például ez a határérték adagonként a napi bevitel legfeljebb 10 százaléka lehet (230 mikrogramm/adag).

Az egészséges jelző használatát először 1994-ben szabályozták az USA-ban, és akkoriban elsősorban az élelmiszerek zsírtartalma volt a figyelem középpontjában. A most kiadott, új szabályok naprakésszé teszik a korábbi előírásokat abban a tekintetben, hogy jobban figyelembe veszik azt, hogy a különféle élelmiszer-csoportokban megtalálható tápanyagok milyen mértékben járulnak hozzá és adnak ki együtt egy egészséges táplálkozási mintázatot. Az „egészséges” állítás mögött álló új definíció a legfrissebb táplálkozástudományi eredményeken alapul és lehetővé teszi, hogy az eddigieknél több olyan élelmiszeren is fel lehessen tüntetni ezt a jelzőt, amelyen pl. a zsírtartalmuk miatt eddig nem lehetett (magvak, magas zsírtartalmú halak, bizonyos olajok), és amelyek ugyanakkor a részét képezhetik az egészséges táplálkozásnak, valamint a táplálkozási ajánlásokban is szerepelnek. 

Az amerikai hatóságok tervezik egy olyan frontoldali szimbólum megalkotását is, ami még egyszerűbbé teszi majd a fogyasztók számára az egészséges étrendbe illeszthető termékek gyors kiválasztását.

Fda.gov, fooddive.com

Kapcsolódó cikkeink