Az uniós elnökség jót tett a fővárosi szállodáknak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 08. 13:50

2011 első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 9 százalékkal nőtt – jelenti a KSH.

A forgalom 85 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma minden hónapban élénkült, melyben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák vendégforgalma volt meghatározó (mind a külföldiek, mind a belföldiek esetében). A belföldi vendégek száma összességében 5%-kal, a külföldi vendégeké 11 százalékkal emelkedett.

A vizsgált időszakban 847 ezer külföldi vendég 2 millió 232 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és az éjszakák száma egyaránt 11 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül kizárólag az olasz vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, miközben Németországból, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, továbbá Oroszországból, Romániából, Franciaországból, Csehországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezők vendégéjszakáinak száma nőtt.


A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a négycsillagos kategóriában számottevő növekedést regisztráltak a szálláshelyek, a vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 14 százalékkal bővült. A többi kategóriában eltérően alakult a vendégforgalom, a három- és egycsillagos egységekben kevesebb, míg az öt- és kétcsillagos szállodákban több éjszakát töltöttek el a külföldiek 2010 azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégek számának emelkedése – a balatoni, a közép- és déldunántúli régió kivételével – mindegyik turisztikai régióban megfigyelhető volt.

2011. január 1-étől féléven keresztül Magyarország első alkalommal tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Az elnökség várhatóan jelentős turisztikai forgalmat és bevételeket generál hazánk számára. Az elnökség keretein belül a külföldről érkező vendégek elsődleges úti célja Budapest. 2011 első négy hónapjában a főváros szállodáiba érkező külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma 11, illetve 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedés 3, illetve 5 százalékponttal meghaladja a tavalyi évben regisztrált fellendülést.

Az érkező vendégek fogadására kijelölt – négy-, illetve ötcsillagos – konferenciaszállodákban a külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma 14 százalékkal emelkedett. Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 959 ezer belföldi vendég 2 millió 144 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt emelkedett (5 százalékkal) az egy évvel korábbi időszakhoz mérten. A belföldivendég-forgalom 78 százalékát fogadó szállodákban 10 százalékos növekedés figyelhető meg mind a vendégek, mind az éjszakák számában.

A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az év eleji alacsony vendégforgalomnak köszönhetően a vendégéjszakák száma 21 százalékkal csökkent, a belföldivendég-szám visszaesése a kilenc turisztikai régióból kettőt érintett.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2011 megfigyelt időszakában a külföldi vendégek esetében 2 százalékkal, míg a belföldieknél 7 százalékkal emelkedett. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága kedvezőtlen képet mutatott az év első négy hónapjában. Január–áprilisban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma – főként a külföldivendég-éjszakák csökkenésének köszönhetően – 18 százalékkal romlott, a wellness-szállodákban – a kapacitásnövekedés ellenére – 2 százalékkal mérséklődött az éjszakák száma az elmúlt évihez viszonyítva.

Budapesten mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt, összességében 9 százalékkal. A megfigyelt időszakban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 39 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 56 százalékos szobakihasználtsági aránnyal; a négycsillagos házak 45 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai foglaltság összességében 3 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli volt: 48 százalék. A magasabb igényeket kielégítő, saját magukat kastélyszállodaként azonosító házak az átlagosnál alacsonyabb, 26 százalékos kihasználtsággal működtek.

Kapcsolódó cikkeink