Az összhangművész

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 12. 16. 10:28

Október két hétvégéjén az ipartestület oktatókabinetjében tartott kétnapos desszertkurzusokat Jakabfi Dávid. A fiatal szakember a cukrászat egy nálunk ritkán előtérbe kerülő ágával foglalkozik. Bár még maga is diák egy cukrásziskolában, mégis a tanfolyamaira járnak hazai és külföldi szakácsok és cukrászok, könyvet jelentet meg.

Cukrász logó

Desszertséfnek vallja magát, azaz a modern éttermi cukrászat a területe. Egy minden szükséges eszközzel felszerelt, modern oktatókabinetet épített Nagykanizsán, itt tart elméleti és gyakorlati kurzusokat – nagyobbrészt profiknak: szakácsoknak és cukrászoknak. Cukrászda nyitását egyelőre nem tervezi.

A tányérdesszertekhez magas szinten egyelőre kevesen értenek az országban, az oktatásra még kevesebben specializálódtak. A felfedezett piaci rés kihasználása vállalkozásként is sikeres.

Az összhangművész - horeca

A tányérdesszertek nagymestere

Dávid a tányérdesszertek világában egy szabad stílusú, teljesen egyedi, kreatív művészi vonalat képvisel. Munkái szépek, de az ízük még annál is kiemelkedőbb. Tányérjai nem túl kontrasztosak: háromnál több színt soha nem használ kreációiban, mégis esztétikusak és könnyedek – számára ezt jelenti a reform. És hogy erre van komoly érdeklődés, azt bizonyítja a 35 ezres követőtábora is a közösségi médiában.

A szakmában szinte mindent maga tanult, desszertjei 90 százaléka is saját kreáció. Remek érzékkel rakja össze az alapanyagokat, de a termékeiben benne van a fizika és a kémia ismerete, meg persze a rengeteg kísérletezés is. Emellett ő is böngészi a netet, és jár külföldre tanulni, tapasztalatokat szerezni.

Jakabfi Dávid maga is diák egy cukrásziskolában, mégis a tanfolyamaira járnak hazai és külföldi szakácsok és cukrászok, könyvet jelentet meg.

Versenyezni mostanában már nem jut ideje, de 2014-ig többször részt vett a városban rendezett versenyeken, a dobogó különböző fokain végezve – főleg süteményben és csokoládészobrokban volt jó.

Szerinte mind a cukrásznak, mind a vendégnek tisztában kell lennie azzal, hogy a korszerű, trendi desszertek előállítási költsége magasabb, mint a hagyományosaké; a modern fogyasztó már nem a nehéz desszerteket keresi, amelyekben az édes íz elnyomja a többi hozzávalót.

Dávid nagy sikerű kétnapos kurzusait az Ipartestület tanműhelyében tartották, a tanfolyamok idején megtelt az oktatókabinet. //

Kapcsolódó cikkeink