Az összhangművész
Október két hétvégéjén az ipartestület oktatókabinetjében tartott kétnapos desszertkurzusokat Jakabfi Dávid. A fiatal szakember a cukrászat egy nálunk ritkán előtérbe kerülő ágával foglalkozik. Bár még maga is diák egy cukrásziskolában, mégis a tanfolyamaira járnak hazai és külföldi szakácsok és cukrászok, könyvet jelentet meg.
Desszertséfnek vallja magát, azaz a modern éttermi cukrászat a területe. Egy minden szükséges eszközzel felszerelt, modern oktatókabinetet épített Nagykanizsán, itt tart elméleti és gyakorlati kurzusokat – nagyobbrészt profiknak: szakácsoknak és cukrászoknak. Cukrászda nyitását egyelőre nem tervezi.
A tányérdesszertekhez magas szinten egyelőre kevesen értenek az országban, az oktatásra még kevesebben specializálódtak. A felfedezett piaci rés kihasználása vállalkozásként is sikeres.

A tányérdesszertek nagymestere
Dávid a tányérdesszertek világában egy szabad stílusú, teljesen egyedi, kreatív művészi vonalat képvisel. Munkái szépek, de az ízük még annál is kiemelkedőbb. Tányérjai nem túl kontrasztosak: háromnál több színt soha nem használ kreációiban, mégis esztétikusak és könnyedek – számára ezt jelenti a reform. És hogy erre van komoly érdeklődés, azt bizonyítja a 35 ezres követőtábora is a közösségi médiában.
A szakmában szinte mindent maga tanult, desszertjei 90 százaléka is saját kreáció. Remek érzékkel rakja össze az alapanyagokat, de a termékeiben benne van a fizika és a kémia ismerete, meg persze a rengeteg kísérletezés is. Emellett ő is böngészi a netet, és jár külföldre tanulni, tapasztalatokat szerezni.
Jakabfi Dávid maga is diák egy cukrásziskolában, mégis a tanfolyamaira járnak hazai és külföldi szakácsok és cukrászok, könyvet jelentet meg.
Versenyezni mostanában már nem jut ideje, de 2014-ig többször részt vett a városban rendezett versenyeken, a dobogó különböző fokain végezve – főleg süteményben és csokoládészobrokban volt jó.
Szerinte mind a cukrásznak, mind a vendégnek tisztában kell lennie azzal, hogy a korszerű, trendi desszertek előállítási költsége magasabb, mint a hagyományosaké; a modern fogyasztó már nem a nehéz desszerteket keresi, amelyekben az édes íz elnyomja a többi hozzávalót.
Dávid nagy sikerű kétnapos kurzusait az Ipartestület tanműhelyében tartották, a tanfolyamok idején megtelt az oktatókabinet. //
Kapcsolódó cikkeink
2024-ben a Mákvirág lett Magyarország Tortája
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Idén újra féláron ehetjük a csokifagyit az ország számos pontján
Idén második alkalommal 2023. június 7-én kerül megrendezésre a Csokifagyi Napja, igazodva…
Tovább olvasom >A Magyarország Tortája 2023 verseny döntős tortái
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország…
Tovább olvasom >További cikkeink
Séf élet, gyöngy élet… – A nap képe
A Proud to be a Chef Fb-oldalán találtuk a képeket…
Tovább olvasom >Hazaviszem az éttermet – éttermi merchandising
Mi jut eszébe, ha kedvenc étterme vagy kávézója nevét meglátja…
Tovább olvasom >Pillepalack üvegből
A Diageo szeptemberben a London Design Festivalon mutatta be a…
Tovább olvasom >