Az önkormányzat lemondott a Gyulahús Kft. kisebbségi részének eladásáról

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 29. 11:35

Zárt ülésen, vita nélkül, egyhangúlag döntött a gyulai képviselő-testület arról, hogy lezárja a Gyulahús Kft. értékesítési folyamatát – tájékoztatta Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön az MTI-t.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az adózott eredmény a 2020-as 392 millióról 2021-ben csaknem 656 millió forintra nőtt

A városvezető elmondta, a tavaly ősszel az önkormányzati tulajdonú cég legfeljebb 49 százalékos tulajdonrészére kiírt tőkebevonási eljárásra három ajánlat érkezett, ám egyik sem felelt meg a képviselő-testület elképzeléseinek, emiatt úgy döntöttek, egyik ajánlattevővel sem folytatják a részletesebb, második körös tárgyalásokat és az átvilágításokat.

Görgényi Ernő hozzátette, időközben kiderült, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Gyulahús Kft. elnyert az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című felhívás keretében 4,8 milliárd forint, 50 százalékos támogatási intenzitású uniós fejlesztési forrást. Így javultak a cég pozíciói, a tulajdonrész értékesítése a beérkezett opciókkal nem szolgálja sem a gazdasági társaság, sem a város érdekeit – jelentette ki a polgármester.

Az önkormányzat egy csaknem 13 milliárd forintos beruházást szeretne a Gyulahús Kft.-nél végrehajtani, új szárazáru üzemet építenének a jelenlegi Kétegyházi úti telephelyen. Görgényi Ernő az MTI-nek elmondta, a fejlesztést továbbra is szeretnék megvalósítani, most „újratervezik”, hogyan lehet ezt új résztulajdonos bevonása nélkül megoldani.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e az újbóli tőkebevonási kísérlet kiírása, a városvezető úgy reagált: nem zárható ki, hogy más feltételekkel megtörténjen, de erről egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

A Gyulahús Kft.-t 2013-ban alapították, minden évben nyereséges volt, az alapítás óta több mint 1,5 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. Tavaly a vártnál nagyobb, 8,3 milliárd forintos árbevételt ért el a cég, amely csaknem 40 százalékos bővülést ért el az exportpiacokon az egy évvel korábbihoz képest. A forgalmuk 2021-ben volumenben 6 százalékkal nőtt – nyilatkozta korábban az MTI-nek Daka Zsolt ügyvezető igazgató.

A társaság éves termelési kapacitása 5600 tonna. Két fő termékük a gyulai kolbász és a májas, mindkettőből évi 2000 tonnát termelnek. A kft. tavaly 340 dolgozót foglalkoztatott.

MTI

Kapcsolódó cikkeink