Drágulhatnak az olajár miatt a mezőgazdasági termékek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 13. 11:40

Elszállhatnak a gabonaárak, vagy legalábbis az olajár közelmúltban látott emelkedése ezt vetíti előre – írja a portfolio.hu. A korábbi mezőgazdasági inflációs ciklusokban az olajár emelkedése mintegy fél évvel előzte meg a gabonafélék árának szárnyalását. Az olaj most 30 százalék feletti emelkedésnél tart év/év alapon és a mezőgazdasági termékek drágulása is megkezdődött.

buza

Az olaj árfolyama közel 34 százalékot emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerárakból képzett index (FAO index) azt mutatja, hogy az áremelkedés már elkezdődött, januárban év/év alapon 16 százalékot erősödött az index, az egyes piacok közül pedig lassan a gabonafélék is drágulni kezdenek. A gabonafélékből képzett index emelkedése is gyorsulni látszik, januárban egy hónap alatt 3,4 százalékot erősödött.

Ha a mezőgazdasági termékek (soft commodities) áremelkedéséről van szó, akkor a befektetők elsősorban a gabonaféléket célozzák meg, leginkább azért, mert ezekben a legkönnyebb kereskedni: a kukorica, a búza és szójabab a legnépszerűbb termékek.

A Seeking Alpha szerint a mezőgazdaságban azok nevezhetők inflációs periódusoknak, amikor az index értéke legalább kétszámjegyű ütemben emelkedett. A múltbeli adatok azt mutatják, hogy az ilyen időszakok 1-2 évig tartanak, amíg csúcsra érnek. (portfolio.hu, Seeking Alpha)

Kapcsolódó cikkeink