Az MVI javaslatai a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésére
A koronavírus-járvány jelentős forgalomcsökkenést okozott, illetve okoz továbbra is a vendéglátó vállalkozások számára, amely egyúttal negatív hatást gyakorol a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetésére is.
A KSH adatai alapján a vendéglátóhelyek forgalma országos szinten 50-75%-kal csökkent március és május között, de még a júniusi újranyitást követően is 30%-kal alacsonyabb volt a forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vendéglátóhelyek változatlanul nagyon nehéz gazdasági helyzetben vannak, ezért további intézkedéseket szükséges hozni a vállalkozások és a munkavállalók támogatása érdekében.

A javaslatok elfogadása a vendéglátó vállalkozások működőképessége fenntartásának alapfeltétele
Mindezekre figyelemmel az alábbi javaslatokat tesszük:
• a munkabérre vonatkozó ágazati adó- és járulékkedvezmények meghosszabbítása 2020. december 31-ig
• a KATA adófizetési kötelezettség alóli mentességre jogosultak körének bővítése (teljes vendéglátás TEÁOR 56), illetve vállalkozói formától függetlenül az ágazati besorolás egységes (TEÁOR és ÖVTJ főcsoport) alkalmazása
• a reprezentációt terhelő adók jelentős csökkentése (évi nettó 30 millió forintos keretösszegig ne kelljen szociális hozzájárulási adót fizetni, vagy a vállalkozások árbevételének 2%-áig ne terhelje adó a reprezentációs költéseket, továbbá az adómentes reprezentációs keret felhasználhatóságának kiterjesztése az üzleti rendezvények mellett a céges belső rendezvényekre, illetve családi napokra is)
• 5%-os ÁFA-kulcs ideiglenes alkalmazása az alkoholos italok kivételével valamennyi vendéglátó szolgáltatásra, valamint az elvitelre és a házhoz szállításra történő értékesítésre
• a foglalkoztatással összefüggő minimum járulékfizetés július 1-jei bevezetésének elhalasztása az ágazatban 2021. április 1-ig
• a felszolgálási díjhoz kapcsolódó járulékemelés (3,5%-pontos emelés) július 1-jei bevezetésének elhalasztása 2021. április 1-ig
• a munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatás együttes igénybevételének biztosítása a vendéglátó vállalkozások számára
A fentiekben megfogalmazott javaslatok elfogadását feltétlenül szükségesnek tartjuk ahhoz, hogy a nehéz helyzetben lévő vendéglátó vállalkozások működőképesek tudjanak maradni a koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzetben is.
Kapcsolódó cikkeink
Éves közgyűlés
Májusban került megrendezésre az MVI éves közgyűlése a pesti Vigadóban működő VígVarjú étteremben,…
Tovább olvasom >Az egyszerűsített egyszerűsítése
Kovács László, az MVI elnöke több szakmai szervezet (Turisztikai és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >