Az Ízvezető

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 08. 20. 09:16

Az MVI Jakabffy László emlékére készült, rengeteg fotóval illusztrált kiadványának szerkesztőjét, Gyimesi Zsuzsát a novemberben megjelenő kötet szellemiségéről kérdeztük.

Gyimesi Zsuzsa
szerkesztő
Ízvezető

– Jakabffy László, az MVI képviselő-testületi tagja, Gundel-díjas, a magyar vendéglátás meghatározó személyisége rövid, súlyos betegség után 2017. december 22-én költözött az égi vendéglőbe. Dolgozott szinte az utolsó pillanatig, a műtéte után, amint kikerült az intenzív osztályról, már telefonált, üzeneteket küldött, bejelentkezett a közösségi hálón. Jelen akart lenni – és jelen van. Nem pótolhatjuk, de élhetünk mindazzal, amit adott. Hiszen az életmű kerek egész, nem befejezetlen – teljes és érvényes, folyamatosan hat a jelenbe, és ad muníciót a következő generációknak is.

Ennek a gondolatnak a jegyében szólította meg pályatársait, tanítványait, tisztelőit az MVI és a Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeum vezetősége a család egyetértésével, hogy kezdeményezze egy Jakabffy-emlékkönyv kiadását, amely az idén ősszel sokak támogatásával jelenik meg.

Valójában nem is „emlékkönyv” a szó klasszikus értelmében, inkább tisztelgés egy nagyformátumú ember előtt, életművének, hitvallásának, pályája legjelentősebb fejezeteinek – Bajkál, Fórum Hotel, Alabárdos, Apetito, több jelentős hazai étterem beindításának segítése – megidézése „első kézből”, avagy saját publikációi, feljegyzései, valamint megannyi visszaemlékezés, történet, kép, recept, korabeli dokumentum tükrében. Hogy az örökség élő legyen. Hogy az utódok, a következő generáció is megérthesse és magáévá tehesse, mit is jelentettek-jelentenek Jakabffy László „vesszőparipái”: az őszinte vendéglátás, a szakmai alázat, a tudás átadása, a folytonos megújulásra való fogékonyság – és az életöröm!

Időközben hozzáférhetővé vált a család jóvoltából a Jakabffy-hagyaték gasztrotörténeti és szakácskönyvgyűjteménye, amely a Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeumban kapott helyet, kutatható, s így a könyv összeállításához is segítséget adott. A facebookos Jakabffy-profil is átalakult, és az Ízvezető nevet kapta. Ide bárki csatlakozhatott, ide vártunk s várunk mindenkit a „lengőajtón innen s túlról” – ez lett a legújabban kialakult baráti köre – a főnöké, a tanáré, a kollégáé, a baráté, a jó ismerősé, mindazoké, akiket többek között az Ízvezető megszólít.//

Kapcsolódó cikkeink