Az ipartestület új otthona

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 01. 14. 09:49

Új székházban a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Az ipartestület elnöksége 2017-ben úgy döntött, hogy a székhelyeként szolgáló, korábbi funkcióit elvesztett ingatlant értékesíti, és olyan ingatlant vásárol meg, amelynek átépítésével az iroda mellett saját bemutató-képző cukrászműhelyt hoz létre.

Az ipartestület a céloknak megfelelő ingatlant vásárolt, ahol a szakképzésben és mesterképzésben is hangsúlyosabb szerepet tud vállalni. Terveik között szerepel, hogy tanműhelye legyen az országos mestervizsgaközpont. Ezzel kapcsolatban már tárgyalnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, szeptemberben el is indult az első pilot program. Hosszú távú cél, hogy a mesterképzés és továbbképzés mellett a szakképzésben is részt tudjanak venni. Óriási a jól képzett és önálló munkavégzésre képes munkaerő hiánya, tenni kell annak érdekében, hogy ez ne így legyen a jövőben. Tenni azért, hogy motivált és szakmailag jól felkészült cukrászok lépjenek a munkaerőpiacra.

Selmeczi László
társelnök
Magyar Cukrász Iparosok
Országos Ipartestülete

– Egy olyan referenciaműhelyt hoztunk létre – hangsúlyozta Selmeczi László, az ipartestület társelnöke –, amely bázisa lehet ifjú tehetségeink és cukrászmestereink nemzetközi versenyekre való felkészítésének is. Célunk az, hogy a közeljövőben nagy nemzetközi versenyeken a hazai cukrász szakma is olyan méltón képviselje hazánkat, mint ahogyan azt a szakácsok teszik a Bocuse d’Or döntőin. Ennek érdekében már jelenleg is mentorálunk tehetséges fiatal cukrász szakembereket, valamint évek óta támogatói vagyunk a Szakmasztár Fesztiválnak.

Az ingatlan Budapest 18. kerületében található, de tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, így tökéletesen alkalmas arra, hogy az ország minden pontjáról látogathatók legyenek majd a tanfolyamok és rendezvények.
Az épület háromszintes, a teljes hasznos alapterület 360 m2, melyből az első ütemben két szintet (290 m2) használunk, a tetőtér hosszú távon a további tevékenységbővítésnek lesz a helyszíne.

Az alsó, félszuterén részen található a tanműhely raktárakkal, illetve öltözővel mintegy 170 m2-en, a felső szinten az irodák mellett az elméleti oktatóterem és kiegészítő helyiségei lettek kialakítva közel 130 m2-es alapterülettel (a tanműhelyről bővebben külön anyagunkban olvashat).

– Óriási fába vágtuk a fejszénket – értékelt Selmeczi László –, teljes gépészeti és elektromos átalakítás, a kőműves és burkolómunkák, a tetőszerkezet ács- és bádogos munkái, illetve az ezeket követő festés egy évet vett igénybe. Az ipartestületi iroda 2018 novembere óta már itt üzemel, tanműhelyünket 2019 szeptemberében üzemeltük be. Előzetes terveinkhez képest az ingatlan átépítése és felújítása közel kétszer nagyobb költséggel járt, az elmúlt évben katasztrofális mértékűre nőtt építőipari munkaerőhiány okozta szolgáltatói árak, valamint a nyersanyagárak jelentős mértékű emelkedésének köszönhetően.

Büszkék vagyunk rá, hogy a beruházást teljesen önerőből meg tudtuk valósítani, amihez tagjaink lojalitása és támogatása nélkülözhetetlen volt. Nagy öröm számunkra, hogy tagjaink is teljes mértékben magukénak érzik és támogatják célkitűzéseinket.

Kapcsolódó cikkeink