Az ipartestület általános alelnöke

Szerző: jungandrea Dátum: 2018. 09. 20. 07:54

2010-ben kerültem a szövetség elnökségébe – szívesen vállaltam a felkérést, mert úgy láttam, így tudom a lehető leghatékonyabban segíteni a minőségi cukrászat hazai fejlesztésének ügyét. Ma, bár e feladatkör rengeteg munkát és időt igényel, úgy érzem, jó irányba tartok. Úgy gondolom, az ipartestület nem egy elitista kör, hanem egy nagy húzóerővel rendelkező szervezet, ahová segítségért fordulhatnak a kollégák.

Cukrászként én veszek részt a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság sütő- és cukrászipari termékekkel foglalkozó szakbizottságának munkájában, ahol olyan hagyományőrző termékek összetételének „kodifikálásával” foglalkozom, mint a dobostorta, Eszterházy-torta, rigójancsi, indiáner, krémes, francia krémes.

Kiss Zoltán
alelnök
Magyar Cukrász Iparosok
Országos Ipartestülete

Büszke vagyok a szerepemre a cukrász mestervizsgák rendszerének átalakításában; hozzám tartozik egyebek között a gyakorlati feladatsorok kialakítása. Szeretnénk visszaadni a mestervizsga intézményének régi rangját, színvonalas tanfolyamokat szervezni – a jövőben csak valóban nagy felkészültségű kollégák fogják tudni megszerezni a mesteri címet. Gyakorlati vizsgát tenni csak az ipartestület új székházának cukrász tanműhelyében lehet majd. Szeretnénk a háború utáni központosítás által okozott károkat helyrehozni, és a magyar cukrászat múlt század eleji világhírnevét újra kiharcolni.

Az általam irányított lajosmizsei Kiss Cukrászda tradíciókra építő, minőségközpontú üzlet. Tehát ugyanolyan elv alapján dolgozom, mint amit a ipartestületben is képviselek: kötődünk a hagyományokhoz, ugyanakkor termékeinkben mindig ott az innovatív ötlet, a modern szellem. Általános cukrászatként működünk, mindenféle klasszikus cukrásztermékeket készítünk. Ha ki kell emelnem valamit, hát a menyasszonyi tortáinkra vagyunk a legbüszkébbek – a feleségem igazi specialistája ezek díszítésének.

Figyelek a külföldi trendekre, és az észszerűségnek megfelelő módon alkalmazkodom is hozzájuk, sokat tanultam például az ipartestület által szervezett francia tanulmányutakon. Mindenekelőtt azt, hogy itthon is érdemes az ő szemléletüknek megfelelően ragaszkodni a receptekben meghatározott technológiai előírások betartásához. //

Kapcsolódó cikkeink