Az ipartestület általános alelnöke
2010-ben kerültem a szövetség elnökségébe – szívesen vállaltam a felkérést, mert úgy láttam, így tudom a lehető leghatékonyabban segíteni a minőségi cukrászat hazai fejlesztésének ügyét. Ma, bár e feladatkör rengeteg munkát és időt igényel, úgy érzem, jó irányba tartok. Úgy gondolom, az ipartestület nem egy elitista kör, hanem egy nagy húzóerővel rendelkező szervezet, ahová segítségért fordulhatnak a kollégák.
Cukrászként én veszek részt a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság sütő- és cukrászipari termékekkel foglalkozó szakbizottságának munkájában, ahol olyan hagyományőrző termékek összetételének „kodifikálásával” foglalkozom, mint a dobostorta, Eszterházy-torta, rigójancsi, indiáner, krémes, francia krémes.
Büszke vagyok a szerepemre a cukrász mestervizsgák rendszerének átalakításában; hozzám tartozik egyebek között a gyakorlati feladatsorok kialakítása. Szeretnénk visszaadni a mestervizsga intézményének régi rangját, színvonalas tanfolyamokat szervezni – a jövőben csak valóban nagy felkészültségű kollégák fogják tudni megszerezni a mesteri címet. Gyakorlati vizsgát tenni csak az ipartestület új székházának cukrász tanműhelyében lehet majd. Szeretnénk a háború utáni központosítás által okozott károkat helyrehozni, és a magyar cukrászat múlt század eleji világhírnevét újra kiharcolni.
Az általam irányított lajosmizsei Kiss Cukrászda tradíciókra építő, minőségközpontú üzlet. Tehát ugyanolyan elv alapján dolgozom, mint amit a ipartestületben is képviselek: kötődünk a hagyományokhoz, ugyanakkor termékeinkben mindig ott az innovatív ötlet, a modern szellem. Általános cukrászatként működünk, mindenféle klasszikus cukrásztermékeket készítünk. Ha ki kell emelnem valamit, hát a menyasszonyi tortáinkra vagyunk a legbüszkébbek – a feleségem igazi specialistája ezek díszítésének.
Figyelek a külföldi trendekre, és az észszerűségnek megfelelő módon alkalmazkodom is hozzájuk, sokat tanultam például az ipartestület által szervezett francia tanulmányutakon. Mindenekelőtt azt, hogy itthon is érdemes az ő szemléletüknek megfelelően ragaszkodni a receptekben meghatározott technológiai előírások betartásához. //
Kapcsolódó cikkeink
Szószceruza – A nap videója
…ami valójában egy felturbózott kanál: kreatív játék és food styling…
Tovább olvasom >Ezekben a cukrászdákban kapható Magyarország Tortája idén
2023-ban Magyarország Tortája Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a Spicces füge respektus…
Tovább olvasom >Bemutatkoznak az elnökségi tagok I.
Az új elnökség tagjaitól azt kérdeztük, milyen feladatot látnának el…
Tovább olvasom >További cikkeink
MSZÉSZ: Április 8-ig lehet kitölteni a HOTREC kérdőívet
A HOTREC (európai tagországok szállodai és éttermi szövetségeinek ernyőszervezete) felmérést…
Tovább olvasom >Megint egy Walmart-csokor! – A nap képe
Az amerikai üzletláncból származó „szokásos” képsorozatunk természetesen most sem Walmart-specifikus,…
Tovább olvasom >Fagylalt(kiszerelés?) – A nap videója
Kis fantáziával könnyű elképzelni, hogy így a pultosból is költő…
Tovább olvasom >