Az ipartestület általános alelnöke
2010-ben kerültem a szövetség elnökségébe – szívesen vállaltam a felkérést, mert úgy láttam, így tudom a lehető leghatékonyabban segíteni a minőségi cukrászat hazai fejlesztésének ügyét. Ma, bár e feladatkör rengeteg munkát és időt igényel, úgy érzem, jó irányba tartok. Úgy gondolom, az ipartestület nem egy elitista kör, hanem egy nagy húzóerővel rendelkező szervezet, ahová segítségért fordulhatnak a kollégák.
Cukrászként én veszek részt a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság sütő- és cukrászipari termékekkel foglalkozó szakbizottságának munkájában, ahol olyan hagyományőrző termékek összetételének „kodifikálásával” foglalkozom, mint a dobostorta, Eszterházy-torta, rigójancsi, indiáner, krémes, francia krémes.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2018/10/Horeca_Cukr%C3%A1sz_Aleln%C3%B6k_opt-261x300.jpeg)
Kiss Zoltán
alelnök
Magyar Cukrász Iparosok
Országos Ipartestülete
Büszke vagyok a szerepemre a cukrász mestervizsgák rendszerének átalakításában; hozzám tartozik egyebek között a gyakorlati feladatsorok kialakítása. Szeretnénk visszaadni a mestervizsga intézményének régi rangját, színvonalas tanfolyamokat szervezni – a jövőben csak valóban nagy felkészültségű kollégák fogják tudni megszerezni a mesteri címet. Gyakorlati vizsgát tenni csak az ipartestület új székházának cukrász tanműhelyében lehet majd. Szeretnénk a háború utáni központosítás által okozott károkat helyrehozni, és a magyar cukrászat múlt század eleji világhírnevét újra kiharcolni.
Az általam irányított lajosmizsei Kiss Cukrászda tradíciókra építő, minőségközpontú üzlet. Tehát ugyanolyan elv alapján dolgozom, mint amit a ipartestületben is képviselek: kötődünk a hagyományokhoz, ugyanakkor termékeinkben mindig ott az innovatív ötlet, a modern szellem. Általános cukrászatként működünk, mindenféle klasszikus cukrásztermékeket készítünk. Ha ki kell emelnem valamit, hát a menyasszonyi tortáinkra vagyunk a legbüszkébbek – a feleségem igazi specialistája ezek díszítésének.
Figyelek a külföldi trendekre, és az észszerűségnek megfelelő módon alkalmazkodom is hozzájuk, sokat tanultam például az ipartestület által szervezett francia tanulmányutakon. Mindenekelőtt azt, hogy itthon is érdemes az ő szemléletüknek megfelelően ragaszkodni a receptekben meghatározott technológiai előírások betartásához. //
Kapcsolódó cikkeink
Már kiválasztották Magyarország tortáját és cukormentes tortáját 2024-ben
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is kiválasztotta Magyarország Tortáját, valamint…
Tovább olvasom >Szószceruza – A nap videója
…ami valójában egy felturbózott kanál: kreatív játék és food styling…
Tovább olvasom >Ezekben a cukrászdákban kapható Magyarország Tortája idén
2023-ban Magyarország Tortája Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a Spicces füge respektus…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >