Az ipartestület általános alelnöke
2010-ben kerültem a szövetség elnökségébe – szívesen vállaltam a felkérést, mert úgy láttam, így tudom a lehető leghatékonyabban segíteni a minőségi cukrászat hazai fejlesztésének ügyét. Ma, bár e feladatkör rengeteg munkát és időt igényel, úgy érzem, jó irányba tartok. Úgy gondolom, az ipartestület nem egy elitista kör, hanem egy nagy húzóerővel rendelkező szervezet, ahová segítségért fordulhatnak a kollégák.
Cukrászként én veszek részt a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság sütő- és cukrászipari termékekkel foglalkozó szakbizottságának munkájában, ahol olyan hagyományőrző termékek összetételének „kodifikálásával” foglalkozom, mint a dobostorta, Eszterházy-torta, rigójancsi, indiáner, krémes, francia krémes.

Kiss Zoltán
alelnök
Magyar Cukrász Iparosok
Országos Ipartestülete
Büszke vagyok a szerepemre a cukrász mestervizsgák rendszerének átalakításában; hozzám tartozik egyebek között a gyakorlati feladatsorok kialakítása. Szeretnénk visszaadni a mestervizsga intézményének régi rangját, színvonalas tanfolyamokat szervezni – a jövőben csak valóban nagy felkészültségű kollégák fogják tudni megszerezni a mesteri címet. Gyakorlati vizsgát tenni csak az ipartestület új székházának cukrász tanműhelyében lehet majd. Szeretnénk a háború utáni központosítás által okozott károkat helyrehozni, és a magyar cukrászat múlt század eleji világhírnevét újra kiharcolni.
Az általam irányított lajosmizsei Kiss Cukrászda tradíciókra építő, minőségközpontú üzlet. Tehát ugyanolyan elv alapján dolgozom, mint amit a ipartestületben is képviselek: kötődünk a hagyományokhoz, ugyanakkor termékeinkben mindig ott az innovatív ötlet, a modern szellem. Általános cukrászatként működünk, mindenféle klasszikus cukrásztermékeket készítünk. Ha ki kell emelnem valamit, hát a menyasszonyi tortáinkra vagyunk a legbüszkébbek – a feleségem igazi specialistája ezek díszítésének.
Figyelek a külföldi trendekre, és az észszerűségnek megfelelő módon alkalmazkodom is hozzájuk, sokat tanultam például az ipartestület által szervezett francia tanulmányutakon. Mindenekelőtt azt, hogy itthon is érdemes az ő szemléletüknek megfelelően ragaszkodni a receptekben meghatározott technológiai előírások betartásához. //
Kapcsolódó cikkeink
Ufók a karlsruhei Pie Bakeryben – A nap videója
Tortát csinálni egyszerű: puha masszákba kell mindenféle tésztakorongokat rakosgatni, rá…
Tovább olvasom >Tengernyi torta – A nap videója
Lenyűgöző látványt nyújtanak ezek a torták, de még az elkészítésük…
Tovább olvasom >Kézműves Cukrászatért Alapítvány
Komoly személyi változások történtek idén a Kézműves Cukrászatért Alapítvány életében,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Digitális kincsesbánya a műemlékek szerelmeseinek – elindult az e-orokseg.hu
Soha nem volt még ilyen látványos és közérthető módon elérhető…
Tovább olvasom >NKFH: több száz távol-keleti üzemeltetésű boltot és étteremet vizsgáltak a fogyasztóvédők
Több száz távol-keleti üzemeltetésű boltot, étteremet vizsgáltak a fogyasztóvédők, a…
Tovább olvasom >4 milliárdosok klubjában köthet ki idén a hajóutak foglalását digitalizáló magyar startup
A CLICKnCRUISE tőkét vont be angyalbefektetőktől, köztük Szigetvári Józseftől, a…
Tovább olvasom >