Az ezermillárdot is elérheti a feketeforgalom az élelmiszer-gazdaságban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 17. 00:04

Az illegálisan megforduló áruk akár a felét is kitehetik a teljes zöldség- és gyümölcsforgalomnak. A szakma szerint visszaszorulóban van a közvetítő kereskedés,
a piaci feketepénz javát már a termelőiáfa-eltitkolás adja.

Nem adunk, nem kérünk számlát, így egyrészt zsebben marad a 25 százalékos forgalmi adó, másrészt ennyivel alacsonyabb a forgalom átlagos árszintje, és könnyebben versenyezhetünk az üzletláncok akcióival..
A jelenség fő oka nem csak a gazdák és a partner kereskedők ügyeskedési hajlama: a 25 százalékos áfa ebben az ágazatban nagyon magas – a versenytársnak számító lengyel ágazatban mindössze 10 százalék. Az élelmiszer-gazdaságt egészére vonatkozóan évek óta kering egy szakértői becsült adat a feketeforgalom mértékéről, irdatlan a szám: ezermilliárd forint. Lehet, hogy mégis azt a kilencvenes évek elején felmerült, de elvetett ötletet kellene elővenni, amely szerint mindenféle agrárius alapanyag előállítása teljesen adómentes lenne, viszont egy minimális szint felett szigorú büntetésekkel követelné meg az állam a termelés napi nyilvántartását, és ennek alapján lehetne új gazdaságpolitikát felépíteni – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink