Az európai söripar Lille-ben találkozott

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 27. 10:34

Lille, Franciaország történelmi városa, amely hagyományosan inkább a bor kultúrájával azonosítható, nemrégiben rendkívüli eseménynek adott otthont május 26. és 30. között – a 6. Brewers Forumnak és a 39. Európai Sörfőzők Kongresszusának (EBC). Ez volt az első nagyszabású rendezvény a 2020 és 2021-es COVID-19 járvány miatti szünet után, jelezve a söripar jelentős újjáéledését egy olyan régióban, amely a gazdag borászati hagyományairól ismert.

Az Európai Sörgyártók Szövetsége által választott Lille ideális helyszínnek bizonyult, köszönhetően pezsgő diákvárosi atmoszférájának és kulturális örökségének, nem beszélve a nagyvárosok, mint Brüsszel és Párizs könnyű elérhetőségéről. Lille választása jelentős változásra utal a francia italpiac tájképében: a sör éppoly méltán ünneplendő, mint a bor.

Az idei eseményen körülbelül 900 résztvevő gyűlt össze, köztük sörfőzők, beszállítók, politikai döntéshozók, újságírók és fogyasztóvédelmi érdekképviseletek. Megvitatták az iparág aktuális kihívásait és trendjeit, mint az hatékonyság, versenyképesség, fenntarthatóság, valamint a csomagolástechnológia és az agrár-élelmiszeripari integráció technológiai fejlődése. Számos témát érintettek, a komlónemesítéstől az erjesztés ellenőrzésén át az érzékszervi tudományig és az alacsony alkoholtartalmú sörök ízvilágának bővítéséig, kiemelve a fenntarthatóbb és innovatívabb sörfőzési gyakorlatok felé való elmozdulást.

Lasse Aho, az Európai Sörgyártók Szövetségének elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta a söripar jelentős hozzájárulását az európai gazdasághoz – körülbelül kétmillió munkahelyet támogat és körülbelül 40 milliárd euró kormányzati bevételt generál adók és járulékok formájában. Hangsúlyozta, hogy nem szabad politizálni a sört, különösen az előttünk álló európai parlamenti választások fényében, jelezve, hogy a politikai légkör jelentősen befolyásolhatja az iparági szabályozási környezetet.

A fórum új elnökét is üdvözölték, Paul Lefebvre-t, a 1876-ban alapított Brasserie Lefebvre vezérigazgatóját. Benet Fitetől átvéve Lefebvre friss perspektívákat és jelentős tapasztalatokat hoz az előttünk álló sörfőzési kihívások kezeléséhez. Vezetése alatt várhatóan a globális minőségellenőrzési sztenderdek fejlesztésére és egy olyan környezet kialakítására összpontosít, amely továbbra is kiváló sörök főzését teszi lehetővé.

A Lille-i Brewers Forum kulcsfontosságű pillanatot jelent a söripar számára, amikor is reflektálhatnak arra a szerepre, amit a társadalomban betöltenek, és arra a képességükre, hogy összehozzák az embereket. Ahogy Franciaországban egyre több sörfőzde nyílik, majdnem naponta egy, az esemény kiemelte a sörturizmus iránti növekvő elköteleződést és az iparág változó dinamikáját, jelezve, hogy még egy hagyományosan boruralta kultúrában is jelentős helyet kaphat a sör.

Kapcsolódó cikkeink