Az európai kiskereskedők szövetsége megoldást vár a Vörös-tengeri válságra

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 20. 13:49

Az európai kiskereskedők szövetsége (Ecommerce), mely a nagyobb boltláncokat tömöríti, felhívta az Európai Uniót, hogy sürgősen oldja meg a Vörös-tengeren kialakult szállítási válságot, mivel ez beláthatatlan következményekkel járhat.

A szervezet levelet címezett a belga külügyminiszternek, tekintettel arra, hogy Belgium látja el az EU elnökségének tisztségét 2024 első felében. Az Ecommerce szerint már látszanak a káros hatások annak következtében, hogy a jemeni húszi lázadók drón- és rakétatámadásai miatt a konténerszállító hajók kénytelenek megkerülni az Afrika déli részét. Ennek következtében 2-3 héttel meghosszabbodik a szállítási idő Ázsiából Európába, ami nehezíti a beszállítói láncok hatékony működését. Emellett növeli a költségeket, ami veszélyeztetheti a fogyasztói infláció csökkenő tendenciáját Európában.

Az Ecommerce felszólítása különösen súlyos, tekintettel arra, hogy a szervezetben olyan vezető európai áruházláncok találhatók, mint a Lidl, a Tesco és a H&M. A kiskereskedők összességében azt várják az EU-tól, hogy sürgősen határozott és összehangolt intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy biztosítsák a Vörös-tenger–Szuezi-csatorna útvonalon történő hajózás biztonságát. A szállítási válság kezelése kiemelt fontosságú, mivel a probléma hosszú távú hatásai kihatnak az európai kiskereskedelmi láncokra és az inflációs mutatókra is.

Kapcsolódó cikkeink