Az ESFA a füstaromát vizsgálta

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 13. 00:00

Nagy mennyiségben fogyasztva egészségkárosító lehet néhány olyan aroma, amivel az élelmiszergyárak füstölt ízű termékeket állítanak elő – áll az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ESFA) legújabb jelentésében.

A hatóság további adatokat kér a gyártóktól, és összeállítja a biztosan kockázatmentes összetevők listáját.
A füstaromát a hosszadalmas hagyományos füstölés helyett használja már régóta az élelmiszeripar, minden olyan termékhez, amelyeket a füstölt íz miatt vásárolunk. Az adalékanyagokat húskészítménybe, halakba, levesekbe, szószokba teszik.
Az ESFA tizenegy féle ilyen anyagot vizsgált meg. Kettőnél – a gyári adatokra alapozva – nem találtak kockázatot, 7 további esetben mérsékelt kockázati tényezőkkel kell számolni az ilyen termékeket nagy mennyiségben fogyasztóknak, 1 esetben azonban "a vizsgálat nem tudta kizárni a genetikai károsító hatás lehetőségét" – olvasható a jelentésben. Ez az AM01-nek nevezett anyag, amit bükkfafüstből nyernek. Egy további esetben nem tudott a kutatás értékelhető eredményt produkálni, adathiány miatt.
A brit Élelmiszergyártók Szövetsége azt közölte a BBC-vel, hogy együttműködnek az ESFA-val a további vizsgálatokban, szóvivőjük megjegyezte ugyanakkor, hogy a füstaromák használata, a hagyományos füstöléssel összehasonlítva "relatíve biztonságosabb" – írja a hirszerzo.hu.

Kapcsolódó cikkeink