Az éghajlatváltozás tovább növeli az élelmiszer-inflációt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 16. 12:43

Az emelkedő hőmérséklet és a szélsőséges időjárási események komoly hatással lehetnek a mezőgazdaságra és az élemiszerinflációra – állapította meg a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet (PIK) friss tanulmánya.

A kutatók szerint az átlaghőmérséklet növekedése évente akár 3,2%-kal is megnövelheti az élelmiszer-inflációt 2035-ig, míg az általános infláció évente akár 1,18%-kal emelkedhet. Dr. Max Kotz, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy ezek a hatások mind a gazdag, mind a szegény országokat érintik.

Az emelkedő hőmérséklet hatása az árakra különösen érezhető a forró régiókban és az évszakokban. A jelentés rámutat arra, hogy az éghajlatváltozás által okozott infláció veszélyeztetheti a gazdasági és emberi jólétet, valamint a politikai stabilitást.

A tanulmány alaposan vizsgálta a 2022-es rendkívül forró európai nyarat, amikor a hőség és az aszály széles körű hatással volt a mezőgazdaságra és az árakra. A 2022-es nyári extrém hőség körülbelül 0,6%-kal növelte az élelmiszer-inflációt Európában, és a jövőbeli felmelegedés várhatóan tovább fokozza az ilyen szélsőséges időjárási események hatásait.

Az általános inflációra és az élelmiszer-inflációra gyakorolt hatások mérséklése érdekében azonban komoly intézkedésekre van szükség mind a gazdaság, mind az éghajlatvédelem területén. A kutatók szerint az előrejelzések alapján a jövőben egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az éghajlatváltozás gazdasági következményeire és az ezekre adott válaszokra.

Kapcsolódó cikkeink