Áttörést ért el a DairyX a tejmentes kazein előállításával

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 12. 12. 10:55

Jelentős előrelépést tett az izraeli DairyX Foods start-up a tejmentes tejtermékek gyártásában. A vállalat olyan új technológiát fejlesztett ki, amellyel a tejtermékek elsődleges építőköveivé, ún. micellákká szerveződő kazeintermékeket lehet létrehozni.

A cikk a Trade magazin 2024/11. lapszámában olvasható.

A DairyX új eljárása lehetővé teszi a kazeinmicellák gélképződésének fokozódását, így a gyártók a hagyományos tejtermékekhez hasonlóan szilárd, nyúlós és krémes termékeket állíthatnak elő. A kazeinmicellák kulcsfontosságúak a tejtermékek fogyasztók által megszokott sima, krémes textúrájának biztosításában.

Számos tejmentes gyártó adalékanyagokat és emulgeálószereket használ a valódi tejtermékekéhez hasonló állag eléréséhez, de ezzel jellemzően elszáll a tiszta címkézés lehetősége. A DairyX precíziós fermentációs technológiája élesztőt használva hoz létre intelligens kazeinfehérjéket, ezzel pedig jelentősen csökkentheti az adalékanyagok szükségességét a növényi alapú tejtermékekben, így a termékek megfizethetőbbé válhatnak. A DairyX olyan élesztőtörzseket fejleszt, amelyek képesek nagy mennyiségű kazeint gyorsan előállítani, amit a tejtermelők közvetlenül felhasználhatnak anélkül, hogy gyártási folyamataikat át kellene alakítaniuk. //

Kapcsolódó cikkeink