Magazin: Átrendeződés és megújulás

Szerző: Budai Klára Dátum: 2021. 06. 17. 07:14

A korábbi években tapasztaltnál kisebb mértékben ugyan, de továbbra is erősödött a tusfürdők piaca. A pozitív eredmények mozgatórugója elsősorban a női szegmens, de új trendként megjelent, hogy a férfiak is egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre a termékkategóriára. A fejlesztések változatlanul a mind természetesebb összetevők irányába mutatnak, de a koronavírus-járvány hatására a higiéniát fokozottabban elősegítő terméktulajdonságok is előtérbe kerültek.

Az Unilever Magyarország Kft. szakemberei a Nielsen adataira hivatkozva arról adnak hírt, hogy 2020-ban a tusfürdőpiac értékben 2,09%-kal növekedett, volumenben viszont stagnált.

A kategória erőviszonyait vizsgálva azt állapítják meg, hogy egyértelműen a női szegmens dominál, értékben piaci átlagon felüli, 4%-os, volumenben pedig mérsékelt, 1%-os növekedést ért el a tavalyi évben.

Nagy Anita, Unilever

Nagy Anita
skin innovation
brand manager
Unilever

– Az Unilever a kategórián belül piacvezető szerepet tölt be, ezt a pozíciónkat 2020-ban sikerült megerősítenünk, 38,4%-os piacrésszel zártuk a tavalyi évet. Büszkék vagyunk az eredményünkre, hiszen ez 34 bázispont javulást jelent az előző évekhez képest. A tavalyi eladások alapján mind értékben, mind volumenben a piac fölött tudunk növekedni, szegmensek tekintetében pedig a női és a férfi vonalon egyaránt pozitív irányú előrelépésről számolhatunk be – árulja el Nagy Anita, skin innovation brand manager.

Mint mondja, a piac szereplői az elmúlt időszakban egyfajta csatornaváltásnak lehettek tanúi, kategórián belüli eladásokban jelentősen – 29%-kal – megugrott a diszkont csatornák súlya. A drogériák, bár kisebb mértékben, de szintén növekedni tudtak, továbbra is a legjelentősebb csatornának számítanak. Ezzel szemben a hipermarketek eladásai értékben és volumenben is visszaestek.

– A vásárlási döntések során az illat a legfontosabb szempont, de mérvadó az ár és a kiszerelés mérete is. A nagyobb kiszerelések felé tolódik el a piac, a tavalyi évben az értékesítés 30%-a 400 ml-nél nagyobb formátumokban történt. Mindezek mellett egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vásárlók a termékek összetételére.

Farkas-Pogács Gabriella, henkel

Farkas-Pogács
Gabriella
senior brand manager
Henkel Magyarország

Farkas-Pogács Gabriella, a Henkel Magyarország Kft. senior brand managere is megerősíti, hogy 2020-ban a tusfürdőpiac értékben kisebb mértékű növekedést mutatott, mint a korábbi években. A gyarapodás fő motorja a női és a gyerek szegmens volt.

– A Fa márka teljesítményére természetesen hatással van a teljes kategória trendje is. Volumenben tapasztaltunk nagyobb eltérést a tusfürdőátlagtól, a Fa márka mennyiségben jelentős növekedést mutat, míg a piac inkább stabilnak tekinthető. A vásárlók a tusfürdő kategórián belül „klasszikus” értelemben nem márkahűek. A fürdőszobapolcokon többféle termék jelenik meg párhuzamosan, amelyek közül az éppen aktuális hangulatuk szerint választanak a fogyasztók. Emellett szeretik kipróbálni az újdonságokat és bővíteni az otthoni repertoárt – tudjuk meg Farkas-Pogács Gabriellától.

dr. Bándi Imre, Caola

Dr. Bándi Imre
vezérigazgató
Caola

Dr. Bándi Imre, a Caola Zrt. vezérigazgatója azt tartja fontosnak kiemelni, hogy a COVID-19 világjárvány hatására a higiéniai és tisztálkodási termékeket gyártók óriási kereslettel szembesültek 2020-ban. A fogyasztók nemcsak a kézfertőtlenítőket keresték kiugró mértékben, hanem minden olyan tisztálkodási szert, habfürdőket, tusfürdőket, szappanokat, samponokat, bőrradírokat stb., amelyek használatával megszabadulhatnak a baktériumoktól, vírusoktól.

– A növekvő kereslettel együtt a kiskereskedelmi eladási csatornák között is komoly elmozdulás volt megfigyelhető. A pandémiás helyzetnek köszönhetően éles irányváltás történt a diszkontláncok, a hipermarketek és az online vásárlás felé – mutat rá dr. Bándi Imre, aki szerint új trend, hogy a sztereotípiával ellentétben – amely a szépségápolási, tisztálkodási szerek piacát a hölgyek kizárólagos terepének tekinti – kezd kiegyenlítődni a nemek közötti kereslet. A férfiak is egyre inkább odafigyelnek vásárlásuk során, és a minőségi, természetes összetevőjű termékeket preferálják.

Fenntarthatóbbá frissítve

A Henkel Magyarország Kft. Fa márkája széles és változatos portfólióval rendelkezik, amely lehetőséget biztosít a vásárlónak, hogy aktuális hangulatának megfelelő variánst válasszon. Aki egy kényeztető zuhanyzásra vágyik, az a csábító illatú Divine moments krémtusfürdőt választja, aki védeni szeretné a bőrét a kiszáradástól, annak a Creme&Oil Cacao kakaóvajas illatú krémtusfürdő a kedvence. A Fa Men Sport tusfürdő pedig a férfiak körében népszerű, 2az1-ben formulája hatékonyan tisztít és felfrissít.

– Számos innovációs irányt látunk magunk előtt a jövőre vonatkozóan. Az új termékbevezetések mellett különösen fontosnak tartjuk, hogy az alapportfóliónkat is folyamatosan alakítsuk a fogyasztói igényeknek megfelelően. Ennek fényében a Fa tusfürdők 2021 nyarán teljes körű megújuláson mennek át. Nemcsak külsőleg frissítjük fel a márkát, hanem jelentős előrelépéseket teszünk a fenntarthatóság és a természetes formulák irányába is. Flakonjaink megújulnak, amely során csökkentjük a felhasznált „szűz” műanyag mennyiségét a korábbiakhoz képest. Továbbá jelentősen megnöveljük az újrahasznosított műanyag arányát a csomagolásainkban. Emellett a termékösszetételen is fejlesztünk, minden formulánk vegán, és minimum 94%-ban természetes eredetű összetevőt tartalmaz majd – fejti ki Farkas-Pogács Gabriella.

A fogyasztók minden évben izgatottan várják a Fa márkától megszokott új variánsokat, ezért mind a női, mind a férfi portfóliót illetően lesznek új Fa-ajánlatok a boltok polcain, illetve a márkától megszokott limitált kiadásokkal is kényeztetik majd vevőiket a nyári szezonban.

 

 

Fókuszban a higiénia

Az Unilever Magyarország Kft. két nagy márkával – Baba és Dove – is jelen van a piacon, amelyek közül a Baba piacvezető. Baba tusfürdőjének legsikeresebb variánsa a 400 ml-es Lanolinos krémtusfürdő, illetve a 2019-ben bevezetett Nyári Élmények termékcsalád, amely rövid idő alatt hatalmas sikereket ért el. A görögdinnye illatú variáns az egyik legeredményesebb nyári innováció lett.

A Babán az idei újdonságok között szerepel a Nyári Élmények platform kibővítése egy új Almafröccs variánssal, amely az alma és gránátalma összetevőknek köszönhetően igazán frissítőként hat majd a nyári melegben. A Baba is reagált a piaci higiéniás trendekre, januártól elérhető egy új tusfürdővariáns, gyömbérkivonatot és sheavajat tartalmazó formulával, amely segít eltávolítani a szennyeződéseket, használatával pedig bőrünk nemcsak tiszta, de ápolt is lesz.

– A másik szintén közkedvelt márkánk a Dove. Ebből a legnépszerűbb a Deeply Nourishing 250 ml krémtusfürdő, amely különleges formulájával, Nutrium Moisture technológiával segít puhává varázsolni a bőrt. A Dove-on bevezettük az idei évben az új Care&Protect termékcsaládot, amely antibakteriális összetevőkkel segít eltávolítani a baktériumokat, valamint hidratáló formulájának köszönhetően megőrzi a bőr nedvességtartalmát – tájékoztat Nagy Anita.

– A jövőben is törekszünk arra, hogy új illatvariánsokat és különleges összetevőket fejlesszünk ki minden márkánkon. Emellett teljes céges szinten is kiemelten figyelünk arra, hogy csomagolásaink fenntartható elveket kövessenek, továbbá keressük azokat új csomagolási lehetőségeket, amelyek még inkább hangsúlyozzák törekvéseinket – teszi hozzá a skin innovation brand manager.

Sikeres márkák összefogása

Az idén 190-éves Caola Zrt. egy zöldmezős beruházás keretében új gyáregységet épít a 2021–2022-es évben, és ezzel párhuzamosan fejleszti a személyi higiénia termékek, tusfürdők és testápolók, valamint az egészségügyi ágazatban használható Caola Medical termékcsoport palettáját. Az elmúlt évben a Caola kifejezetten a Caosept fertőtlenítő család gyártására összpontosította minden erőforrását, minden gyártósoron ezek a termékek készültek.

A vállalat nagy hangsúlyt fektet az olyan hazai szereplők közötti együttműködések létrehozására, ahol a partner is egy erős brandet és minőségi, megbízható terméket képvisel. Egy ilyen közös gondolkodás eredményeként a Caola Zrt. és Balogh Levente a Szentkirályi Magyarország Kft. elnöke és társtulajdonosa, idén piacra dobja a Vízangyal termékcsaládot, amelyben megtalálhatóak tusfürdők, testápolók, kézkrémek, valamint folyékony szappanok is.

– A Vízangyal tusfürdők és folyékony szappanok lesznek az év újdonságai, a termékek legfontosabb tulajdonsága, hogy Szentkirályi ásványvíz felhasználásával készülnek, melynek első szakmai bevezető partnere a Rossmann. Régi vágyam volt, hogy az élelmiszerek királyát, a természetes ásványvizet más területen is hasznosítsuk, ahol megfelelő módon állhat a fogyasztók szolgálatába – ismerteti dr. Bándi Imre. //

 

Egy év alatt 141 ezer hektoliter tusfürdő fogyott

A tusfürdő beletartozik a Nielsen által mért hetven háztartási vegyi áru és kozmetikum között a tíz legnagyobb forgalmú kategóriába. Bolti eladása meghaladta a 23 milliárd forintot 2020. március és 2021. február közötti időszak során. Ez 3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos periódusához képest. Mennyiség szempontjából plusz 1 százalékos változást regisztrált a NielsenIQ kiskereskedelmi indexe az egyik vizsgált időszakról a másikra. Ezzel 141 ezer hektoliter volt a tusfürdő mennyiségi forgalma.

nielsen logo

Major Annamária-nielsen

Vendégszerző:
Major Annamária
client consultant
NielsenIQ

A csatornák közt a következőképpen oszlik meg az értékbeli forgalom. Tartják vezető pozíciójukat a drogériák, ők hasítják ki a legnagyobb szeletet az eladásból, ez az értékbeli forgalom 45 százalékát jelenti. Második helyen a 2500 négyzetméternél nagyobb egységek állnak, a forintban mért eladás több mint egynegyede itt zajlik. 16 százalékot tesznek ki a 401–2500 négyzetméteres üzletek, ami 3 százalékpontos növekedést jelent a csatorna súlyában. Itt az értékbeli növekedés két számjegyű, 22 százalékos.

Jellemző a gyártói márkák magas aránya, értékbeli részesedésük közel 90 százalékos.

Kiszerelések tekintetében az értékbeli forgalom 35%-át a 201–250 milliliteres tusfürdők adják, ami 5 százalékpontos csökkenést jelent a korábbi időszakhoz képest, emellett egynegyed rész jut a 301–400 milliliteres tusfürdőkre. A 400 milliliternél nagyobb termékek 7 százalékpontos növekedését érték el, így már 29%-ot hasítanak ki az értékbeli forgalomból. //

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink