Átmenetileg bezárt az éttermek, vendéglők csaknem ötven százaléka
A koronavírus járvány számos gazdasági szektor számára jelent bizonytalanságot. Talán az egyik leginkább sújtott terület a vendéglátóipar, hiszen a vendégek távolmaradásával cukrászdák, kávézók, sörözők, büfék működése válik bizonytalanná. Jelenleg azok az éttermek, vendéglők tudnak talpon maradni, akik meg tudják szervezni az ételeik házhozszállítását, illetve át tudnak állni elviteles kiszolgálásra. A vendéglátóhelyek közel fele azonban átmenetileg bezárt.
Az Indepack Kft. kérdőívben kereste meg több mint 7000 érintett ügyfelét, hogy felmérje azok helyzetét és jelenlegi kilátásait. A válaszok jól tükrözik a vendéglátóipar jelenlegi állapotát. A válaszadók 46%-a jelezte, hogy átmenetileg bezárta vállalkozását. Ezek a válaszadók jellemzően munkahelyi éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, sörözők, fitness termek, valamint a szabadtéri rendezvények szervezői. Az éttermek 32%-a a házhoz szállítást választotta, 22%-uk elvitelre készít ételt.
A kérdőív arra is választ keresett, hogy a jelenlegi helyzet hogyan hat a bevételekre. A cégek 40 százalékánál csökkentek a bevételek, 11% változatlan forgalmat ér el, a kérdőívet kitöltők 2%-a viszont növelte bevételét.
Bár márciusban általában már a rendezvényekre készülő cégek pohárrendelései a meghatározóak, az Indepack Kft. az elmúlt egy hónapban azt tapasztalta, hogy az elviteles dobozok iránti igény nőtt szinte duplájára. Március első két hetében ugyanaz a tendencia volt megfigyelhető, mint a lakossági élelmiszer-vásárlások esetében: mindenki sokkal többet rendelt, mint amire a szokásos időszakban szüksége volt. A vásárlások értékét számottevően növelték a közétkeztetők, hiszen kormányzati döntés értelmében számos ilyen vállalkozásnak kellett megoldania a házhoz szállítást vagy az elviteles ételkiadást.
A nehézségek ellenére a szektor szereplői bizakodóak a jövőt illetően. Akik az üzletüket bezárták, egytől egyig átmeneti zárva tartásról nyilatkoztak, senkinél sem végleges ez a döntés. A nyitva tartó helyek 45 százaléka úgy értékeli, hogy a következő időszakban a vállalkozása veszteséges lesz ugyan, de ennek ellenére folytatni fogja, 55 százalékuk az eddigi tartalékaiknak köszönhetően jelenleg rentábilisan üzemel és mindenképpen a vállalkozás folytatásában látja a jövőt.
Kapcsolódó cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Magyar fejlesztésű AI-szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban
A 100%-ban magyar fejlesztésű Everguest Intelligence AI-szoftver nem csupán egy…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >