Áprilisban indul a SPAR Everest Expedíció

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 27. 12:00

A világ legmagasabb hegyére eddig alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül, s hazai hegymászó erre még nem volt képes. Klein Dávid 2007-ben 200 méterre közelítette meg a csúcsot. Idén a SPAR Everest Expedíció keretében újra megpróbálja. A SPAR legújabb matricagyűjtő albuma a hegyvidék élővilágát mutatja be, így Klein Dávid küzdelme a magyar extrémsport sikeréért erősíti a Hegymánia promócióját.

hegymania

Április 6-án indul és várhatóan május végén ér véget a SPAR Everest Expedíció, amelynek keretében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét. A Mount Everest 8848 méteres csúcsának – a legfrissebb statisztika szerint – eddig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Szinte már mozgalommá vált az oxigénpalack és mesterséges segítség nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére.

– A Mount Everest északi oldalán, a tibeti normál utat követve kíséreljük meg a csúcstámadást. Május közepéig kiépítjük a különböző magasságokban a szükséges táborokat, s cél az, hogy a saját erőmből, oxigénpalack, teherhordó és mesterséges segítség nélkül jussak fel az alaptábortól a csúcsra, mert ez tiszteletet mutat a heggyel és a feladattal szemben – mondta Klein Dávid, a SPAR Everest Expedíció beharangozó sajtótájékoztatóján, Budapesten. Hangsúlyozta: a Mount Everestre alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül, s hazai hegymászó eddig még erre nem volt képes. A palack nélküli mászás sokkal nagyobb felkészülést és állóképességet kíván meg, mint könnyített változata, hiszen a fokozatos akklimatizálódás komoly megterhelést jelent a szervezetre nézve, és oxigénhiányos levegőn regenerálódni és koncentrálni is nehezebb, márpedig ez fokozott veszéllyel jár 8000 méter magasan, a jeges és meredek hegyoldalon. Klein Dávid 2007-ben 200 méterre tudta megközelíteni a csúcsot oxigénpalack nélkül, s társával azért döntöttek a visszafordulás mellett, mert a hátralévő távot nem tudták volna teljesíteni az általuk kijelölt határidőig.

– Rendkívül inspiráló felkarolni egy ilyen kezdeményezést, hiszünk Dávidban, és nagy emberi teljesítménynek tartjuk, amire készül, ezért támogatjuk. Reméljük, hogy személyében lesz olyan magyar hegymászó, aki képes oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét – mondta Saltzer Kornél, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a SPAR legújabb matricagyűjtő albuma a hegyvidék élővilágát mutatja be, így Klein Dávid küzdelme a magyar extrémsport sikeréért erősíti a Hegymánia promócióját.

A SPAR biztosítja az expedícióhoz szükséges financiális hátteret, amely kiterjed az útiköltségekre, a teljes körű, jó minőségű felszerelésre, az alaptábori ellátásra, a logisztikai költségekre és az adminisztrációs díjakra. Ezen kívül Dávid rendelkezésére állnak a kiváló minőségű SPAR sajátmárkás élelmiszerek is, amelyek segítik a hegyvidéki körülmények között is a tápláló étkezést, a szükséges energiabevitelt, illetve az egészséges életmódot.

A szervezők hangsúlyozták: az expedíció akkor tekinthető sikeresnek, ha Klein Dávid oxigénpalack nélkül feljut a Mount Everest csúcsára, és épségben visszatér onnan, de a SPAR támogatásának nem feltétele a sikeres csúcstámadás, csak a tisztes helytállás, ugyanis számos külső körülmény befolyásolhatja az expedíció kimenetelét. Előfordulhat, hogy a hegymászók a csúcs elérése nélkül kénytelenek elhagyni az alaptábort, ha tragédia vagy súlyos baleset következik be, ami visszafordulásra kényszeríti őket, vagy ha kifutnak az időből, azaz lejár a csúcsengedélyük. A szezon végén (június elején), a monszun érkezésekor a tartós időjárás romlás is pontot tehet a hegymászó tevékenységek végére.

A SPAR Everest Expedíció apropóját is adó Hegymánia promóció immár az ötödik matricagyűjtő akció a hazai SPAR életében a Dzsungelmánia, a Szafarimánia, az Óceánmánia és a Magyarország album után. Ahogy a korábbi matricás albumokkal, úgy ezzel is a SPAR célja a gyűjtőszenvedély felébresztése mellett az ismeretterjesztés. Az album ismeretanyaga, valamint az expedíció nyomon követése lehetőséget biztosít mindenkinek arra, hogy közösséget vállaljon olyan értékekkel, mint a környezetvédelem és a természetszeretet.

A 2014. április 03-tól május 28-ig, nyolc héten át futó promóció vezéralakja továbbra is Garfield. Az albumban számos rész van, ami magyar vonatkozású. Köztük található – hazai fotósok képei mellett – Klein Dávid hegymászó saját fotója is a Mount Everestről, illetve az általa írt „hegymászás 10 aranyszabálya”. További 4 oldal a magyarországi középhegységekkel és állatvilággal foglalkozik. A fejlesztésben újfent Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője segédkezett. Klein Dávid felbukkan a Hegymánia reklámkampány plakátjain, az áruházi hirdetésekben, illetve a tv-spotban is.

A SPAR Everest Expedíció honlapján (www.sparexpedicio.hu) bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid mozgását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymászásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. A Hegymánia matricagyűjtő albumról a www.hegymania.hu honlapon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó cikkeink