AM-államtitkár: versenyképesség és zöldítés a célja a kormány agrárpolitikájának

Szerző: STA Dátum: 2023. 01. 27. 10:00

A kormány célja a termelők versenyképességének támogatása az elvárt uniós zöldítési agrárpolitika feltételeivel összhangban – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken a Megújuló vidék – megújuló agrárium 2023-2027 című szakmai konferencián.

(Fotó: Pixabay)

Elmondta, a kormány továbbra is folytatja a 2020-2021-ben megkezdett Megújuló vidék – megújuló agrárium elnevezésű agrárpolitikáját. „Azaz a közös uniós agrárpolitika nemzeti kiegészítő finanszírozását 2027-ig 80 százalékra emeli” – fogalmazott hozzátéve, hogy ez 5300 milliárd forint forrást jelent az ágazatnak. Hozzátette, ugyan a közös uniós agrárpolitika költségvetése csökken, Magyarország ugyanakkora nagyságrendű forrásokat tud felhasználni, mint az előző években. Hangsúlyozta: sikerrel tudott a kormány egyensúlyt teremteni a magyar gazdaságfejlesztési célok és az uniós zöld elvárások között, a közvetlen támogatások mellett 2027-ig 1500 milliárd forint jut vidékfejlesztésen belül beruházásokra, 1000 milliárd zöldítésre, 285 milliárd a klasszikus vidékfejlesztésre, tudásátadásra. Hangsúlyozta, utóbbi a magyar agrárvállalkozásokban lezajló generációváltás miatt fontos. A kormány kiemelt célja ugyanis, a fiatalok ösztönzése, hogy megmaradjanak a termelésben, tovább vigyék a családi vállalkozásokat – mondta.

A Megújuló vidék – megújuló agrárium szakmai konferencián a gazdálkodók tájékoztatást kaptak egyebek mellett a területalapú támogatás igényléséhez szükséges feltételrendszerről, a közvetlen támogatási jogcímekről és az Agrár-ökológia Programról.

MTI

Kapcsolódó cikkeink