Magazin: Állásfoglalás fagylalt „ügyben”

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 12. 05. 07:28

Jó ideje kavar nagy szakmai vitákat az úgynevezett albán fagylalt jelenség, azaz az egyre szélesebb körben elterjedő, túlhabosított fagyaltok kérdése. Ennek járt utána a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya egy szezonális akcióellenőrzés keretében.

Az ország 10 településén 36 fagylaltozóban vettek súly- és térfogat-ellenőrzésre mintákat összesen 180 fagylaltból: a 4 leggyakoribb alapízből (csokoládé, vanília, citrom, eper) és egy ötödik, a helyszínen kiválasztott erőteljes színű fagylaltból. Az azonnal elvégzett a súly- és térfogatmérések a NÉBIH mozgó érzékszervi vizsgálóállomásán zajlottak le – mondta el Zoltai Anna osztályvezető.

Az adalékanyaggal túlhabosított „óriásgombócok” mérete első látásra vonzó, a tömegük azonban elmarad a szerényebb térfogatú, de egységnyi térfogatot vizsgálva nagyobb tömegű és kevesebb adalékanyagot tartalmazó „hagyományos” gömbfagylaltok mögött.

A csokoládéfagylaltok 100 ml-re vetített tömege volt a legnehezebb, a „legkönnyebbek” a természetellenesen élénk színű és különböző fantázianevekkel ellátott – Rágógumi, Vattacukor, Hupikék, Jégvarázs és hasonlók – fagylaltok voltak. Azok a gyümölcsfagylaltok, amelyek gyümölcsdarabokat is tartalmaztak, nagyobb súlyúak voltak, mint egynemű, gyümölcsöt nem tartalmazó, porból készült társaik. A habosító anyagokat tartalmazó, levegővel megnövelt térfogatú fagylaltok esetén olvadás után a hab megszűnésével nagyobb térfogatcsökkenés volt tapasztalható, mint a kevésbé habosítottaknál.

Fajtájuk szerint megkülönböztetünk hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, és a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le. Manapság a fagyalt állagának, selymességének és térfogatának kialakításához mesterségesen előállított emulgeáló és stabilizáló anyagokat használnak – szinte mindenütt.

A nagy, habos, térfogatára vetítve kevesebb alapanyagot tartalmazó, kevésbé hűsítő fagylalt, vagy a térfogatában kisebb, hűsítő hatásában erősebb, és több alapanyagot tartalmazó fagylalt között a fogyasztó választ, ez ízlés dolga. Akinek azonban fontos a minőség, az az utóbbi mellett dönt. //

 

Kapcsolódó cikkeink