Magazin: Állásfoglalás fagylalt „ügyben”
Jó ideje kavar nagy szakmai vitákat az úgynevezett albán fagylalt jelenség, azaz az egyre szélesebb körben elterjedő, túlhabosított fagyaltok kérdése. Ennek járt utána a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya egy szezonális akcióellenőrzés keretében.
Az ország 10 településén 36 fagylaltozóban vettek súly- és térfogat-ellenőrzésre mintákat összesen 180 fagylaltból: a 4 leggyakoribb alapízből (csokoládé, vanília, citrom, eper) és egy ötödik, a helyszínen kiválasztott erőteljes színű fagylaltból. Az azonnal elvégzett a súly- és térfogatmérések a NÉBIH mozgó érzékszervi vizsgálóállomásán zajlottak le – mondta el Zoltai Anna osztályvezető.
Az adalékanyaggal túlhabosított „óriásgombócok” mérete első látásra vonzó, a tömegük azonban elmarad a szerényebb térfogatú, de egységnyi térfogatot vizsgálva nagyobb tömegű és kevesebb adalékanyagot tartalmazó „hagyományos” gömbfagylaltok mögött.
A csokoládéfagylaltok 100 ml-re vetített tömege volt a legnehezebb, a „legkönnyebbek” a természetellenesen élénk színű és különböző fantázianevekkel ellátott – Rágógumi, Vattacukor, Hupikék, Jégvarázs és hasonlók – fagylaltok voltak. Azok a gyümölcsfagylaltok, amelyek gyümölcsdarabokat is tartalmaztak, nagyobb súlyúak voltak, mint egynemű, gyümölcsöt nem tartalmazó, porból készült társaik. A habosító anyagokat tartalmazó, levegővel megnövelt térfogatú fagylaltok esetén olvadás után a hab megszűnésével nagyobb térfogatcsökkenés volt tapasztalható, mint a kevésbé habosítottaknál.
Fajtájuk szerint megkülönböztetünk hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, és a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le. Manapság a fagyalt állagának, selymességének és térfogatának kialakításához mesterségesen előállított emulgeáló és stabilizáló anyagokat használnak – szinte mindenütt.
A nagy, habos, térfogatára vetítve kevesebb alapanyagot tartalmazó, kevésbé hűsítő fagylalt, vagy a térfogatában kisebb, hűsítő hatásában erősebb, és több alapanyagot tartalmazó fagylalt között a fogyasztó választ, ez ízlés dolga. Akinek azonban fontos a minőség, az az utóbbi mellett dönt. //
Kapcsolódó cikkeink
Esős idő ellenére sokan voltak a Magyar Fagylalt Napján
Május 8-án országszerte kígyózó sorok és boldog vendégek jelezték, hogy…
Tovább olvasom >„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >Nébih: visszahívták a forgalomból a Jármitészta Kft. tojás nélküli száraztészta készítményét
Tojás jelenléte miatt a Jármitészta Kft. visszahívta a forgalomból a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Shake, rendszerváltás, generációváltás – A győri McDonald’s és a Tutti közös története 35 év távlatából
1990. május 19-én a győri Lenin út 23. alatt –…
Tovább olvasom >Sztárgázsi, balatoni panorámával – munkaerőhiány és irreális elvárások sújtják a vendéglátást
Tovább súlyosbodik a munkaerőhiány a hazai vendéglátásban – különösen a…
Tovább olvasom >Költségtudatosság és tech-nyitottság – így utaznak külföldre a magyarok idén a Visa felmérése szerin
A magyarok 36%-a tervez külföldi nyaralást a közelgő szabadsága alatt,…
Tovább olvasom >