AKI: olcsóbb lett a hús és a tojás is

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 01. 31. 12:11

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közzétett legfrissebb összefoglalók alapján 2024 elejére jelentős árcsökkenést tapasztalhatunk a húsfélék és tojások területén. A vágócsirke ára például több mint 20 százalékkal esett, a friss csirkehúsok pedig átlagosan 10-25 százalékkal olcsóbbak lettek. A sertéshúsok ára is változó, de a legtöbb nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára tíz százalék körüli mértékben emelkedett.

Az étkezési tojások tekintetében is pozitív hírekről számol be az AKI: a ketreces tartásból származó tojások ára 18 százalékkal csökkent, míg a mélyalmos tartásból származó tojások ára 16 százalékkal lett olcsóbb. A pulykahús még ennél is nagyobb arányban, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

A változások egy részét a takarmányköltségek csökkenése magyarázza. Az AKI adatai szerint ezek az árak is olcsóbbak lettek az előző évhez képest, hozzájárulva a húsárak csökkenéséhez. Az élelmiszerek árai szorosan kapcsolódnak a takarmányköltségekhez, és a változások ezen a területen gyorsan éreztetik hatásukat a fogyasztói piacon.

A vágómarha ára átlagosan majdnem 24 százalékkal csökkent az összefoglaló szerint. A sertések árának alakulása összetettebb, mivel a vágósertés termelői ára stabil maradt vagy néhány százalékkal csökkent, míg a feldolgozói értékesítési ár esetenként csökkent néhány százalékkal. Ugyanakkor a legtöbb nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára tíz százalék körüli mértékben nőtt.

A hízósertéstáp árának emelkedése megállt a 2023 végi adatok alapján, és az előző évhez képest csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható az összesítés szerint.

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink