„Aki most invesztál a marketingbe, hamarabb jön ki a válságból, és erősebb pozícióba kerül”

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 02. 05. 08:00

– Jól is ki lehet kerülni a recesszióból – mondja Michalis Christou, a Nielsen piackutató vállalat közép- és kelet-európai regionális igazgatója. – Azokra a cégekre gondolok, amelyek vezetői úgy reagálnak az átmeneti visszaesésre, hogy közben a jövőt is építik. Az ő forgalmuk a visszaesést követő öt év során tízszer-tizenötször nagyobb mértékben emelkedhet majd, mint akik csak az aktuális károk elhárítására törekednek.Szerinte régiónkban a gazdaság gyors fejlődési üteme miatt különösen érdemes készülni a recesszió utáni fellendülésre. A Nielsen is arra számít, hogy megbízói profitálnak majd a recesszió rugalmas, előretekintő kezeléséből:
– Pánik vagy túlzott aggodalom helyett fontos, hogy a vállalatok döntéshozói most megalapozhatják előnyös helyzetüket a közeljövőben várható fellendülés idejére. Válság idején célszerű befektetni a márkaérték növelésébe. Ezáltal egy cég hamarabb kikerül a válságból, és a korábbiakhoz képest erősebb pozícióba jut.
Az átgondolt marketingbefektetések különösen az élelmiszerek és a többi napi fogyasztási cikk gyártói, valamint forgalmazói számára hozhatnak sikert:
– A jelenlegi időszakban a fogyasztók körében egy termék vagy szolgáltatás ismertségének fokozása, az iránta való lojalitás erősítése növeli a márka értékét. Fontos cél lehet, hogy minél több ember fejében maradjon meg a márka neve és vele a lojalitás. Így tehet szert versenyelőnyre egy vállalat, különbözhet konkurenseitől, és erősítheti a fogyasztók rokonszenvét. A piaci verseny végső soron a fogyasztók fejében dől el – hangsúlyozza Michalis Christou.
A szakember hivatkozik az 1980-as évekre, amikor Nyugaton a válság idején is agresszív értékesítési és marketingpolitikát folytató egyes vállalatok a fellendülés öt éve alatt 275 százalékkal növelték forgalmukat; ugyanakkor a kereskedelmi és marketingbüdzséjüket csökkentő cégek csak 20 százalék körüli forgalomnövekedést értek el. Várhatóan most is hasonlóan jelentős különbségekkel alakulnak majd a pozíciók.
A Nielsen regionális igazgatója úgy gondolja, hogy egy vállalatnál most a költségek racionalizálása, a termelékenység növelése révén lehet pénzt átcsoportosítani a marketingkommunikációra. Az ilyen kiadások megtérülésének kockázatát csökkenti, ha a döntéshozók ismerik a fogyasztók szokásait és attitűdjeit, valamint a termékkategóriák aktuális trendjei mellett a különböző kereskedelmi csatornák piaci helyzetének változásait.

Kapcsolódó cikkeink