Agrometeorológia: jövő hét elején a fagyzugos helyeken megjelenhet az első őszi fagy

Szerző: STA Dátum: 2023. 10. 05. 10:00

Folytatódik a betakarításhoz kedvező, jobbára száraz idő, de hétfőn már megjelenhet az első őszi fagy – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

(Fotó: Pixabay)

Bár több időjárási front is átvonult az ország felett az elmúlt időszakban, csak jelentéktelen mennyiségű eső esett, és nagyrészt száraz, napos volt az idő. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-40 milliméter hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest.  A talaj felső 20 centiméteres rétege csaknem országszerte bőven tartalmaz vizet, és az ország nagy részén a középső talajréteg is jó vízellátottságú, Budapesttől délre, az Alföld középső és keleti tájain vannak szárazabb foltok.  A hőmérséklet csúcsértéke múlt kedd és szombat között jellemzően még a nyarat idézve 25 és 30 Celsius-fok között volt, jóval magasabb az ilyenkor szokásosnál. A vasárnap érkezett hidegfront 6-8 fokos lehűlést hozott, majd újabb melegedés kezdődött és újra a 25 fok körüli maximumok voltak a jellemzők. A szerdai újabb hidegfront utáni reggelre többfelé 5 fok alá csökkent a hőmérséklet.

A kukorica és helyenként még a napraforgó aratása is zajlik

Az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező. Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső sokat jelentett, ahogy az őszi kalászosok magágyának előkészítéséhez is nagy szükség volt a felső talajréteg átnedvesedésére.

A következő napokban folytatódik a döntően száraz, napos időjárás, bár vasárnap érkezik egy markáns hidegfront, de számottevő csapadékot ez sem hoz

A hőmérséklet szombatig emelkedik, majd a vasárnapi hidegfront mögött sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg érkezik az ország fölé, hétfőn a csúcsérték már csak 13 és 19 fok között valószínű, és reggelre a fagyzugos helyeken már megjelenhet az első őszi fagy. A hideg levegőnek azonban nincs sok utánpótlása, nyugat felől gyors melegedés kezdődik a magasban, így a hét közepére ismét 20-25 fok közötti maximumokban lehet haladni a betakarítással.

MTI

Kapcsolódó cikkeink