Agrometeorológia: a kiadós csapadék miatt helyenként már belvizesek a földek

Szerző: STA Dátum: 2023. 11. 23. 10:20

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, a kiadós csapadék miatt azonban az őszi talajmunkákhoz sokfelé túlságosan sáros a talaj, helyenként pedig már belvizes területek is vannak – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

(Fotó: Pixabay)

Azt írták: az elmúlt egy hétben is folytatódott a hetek óta tartó csapadékos, az átlagosnál egy kissé enyhébb időjárás. A talaj felső 20 centiméteres rétege csaknem országszerte, fél méteres rétege az Alföld kivételével már telítetté vált. A Tisza mentén, Baja térségében és helyenként a Kisalföldön már belvizes területek is kialakultak.

Az elemzés szerint az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, amelyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult

A sok eső helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj. A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot, az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, többfelé 3-5 leveles állapotban van a vetés időpontjától függően. A Dunántúlon és északon fejlettebbek az őszi vetések, az Alföld középső és délkeleti részén viszont gyengébbek az állományok és a vetésterület is kisebbnek tűnik a szokásosnál. A kevés és csak gyenge fagyos nap miatt a természetes növényzet lombjának színeződése, lehullása jóval a szokásos időpont után következett be. A réteken, legelőkön a fű is kizöldült.

A folytatásban változékony, de már télies időjárás várható

Péntek estétől észak felől sarkvidéki eredetű hideg léghullám érkezik az ország fölé, mely a jövő hét közepéig itt örvénylik majd a Kárpát-medence közelében. A hőmérséklet szombattól esik vissza jelentősen, országos fagyok várhatók, a jövő hét közepén már mínusz 10 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő, napközben pedig csak 0 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Többször is várható kisebb csapadék, szombattól már többfelé hó is hullhat.

MTI

Kapcsolódó cikkeink