Agrometeorológia: a folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció nyugalmi fázisát
A folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, de a túl korai fejlődés növeli a tavaszi fagykárok veszélyét – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
Az elmúlt egy hétben a tavasziasan meleg, többnyire napos, jellemzően száraz idő volt, az átlaghőmérséklet 6 és 9 Celsius-fok között alakult, miközben az ilyenkor szokásos átlag 0 fok. Gyenge fagyok hajnalonként is csak kevés helyen fordultak elő, míg napközben jellemzően 13-17 fok közé melegedett a levegő.
Január 20-a óta kevés eső esett
A szárazabb, szeles, ugyanakkor meleg időjárás szárította, szikkasztotta a talajok felső néhány centiméteres rétegét, viszont a Tisza tágabb környezetében és a Tiszántúlon még mindig sokfelé vannak belvízfoltok. Az ősz második és a tél első felében teljesen feltöltődtek a talajok, a felszín közeli rész kivételével most is nedvességgel telített állapotban vannak.
Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak
Ezen a télen sem volt eddig olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek. Az előrejelzés szerint szombat estétől egyre többfelé ered el az eső, majd a jövő hét közepétől csökken a csapadékhajlam. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, annak ellenére, hogy vasárnaptól kissé lehűl az idő. Az éjszakai fagyok egyelőre nem térnek vissza.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Befejeződött a nyári aratás
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári…
Tovább olvasom >Minden dísznövénycsoport nettó árbevétele nőtt 2023-ban
A dísznövénytermesztés nettó árbevétele 2023-ban az adatfelvétel keretein belül beérkezett…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra
A nyári kapás növényeknek ebben az időszakban lenne szükségük a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >