Agrárdiplomáciai egyeztetések a berlini Zöld Héten

Szerző: STA Dátum: 2024. 01. 22. 09:00

A 88. berlini Zöld Hét és az annak keretében megszervezett, több mint 70 ország részvételével lezajlott Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világfórum keretében a Magyarországot képviselő Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára számos diplomáciai találkozó keretében erősítette hazánk nemzetközi agrárkapcsolatait.

(Fotó: AM)

Az 1926 óta megszervezett nemzetközi élelmiszerkereskedelmi vásár keretében idén 61 ország 1400 kiállítója mutatta be élelmiszereit és az agrárgazdaság többi ágazatához tartozó termékeit, mintegy 300.000 látogató számára. A rendezvényen részt vevő magyar cégek visszatérő kiállítói az eseménynek. Termékeik – kürtőskalács, lángos, savanyúságok, húskészítmények, vadhús-termékek, csokoládék, szürkemarha-termékek – nagy népszerűségnek örvendenek a vásár látogatói között.

Feldman Zsolt a vásár margóján tárgyalásokat folytatott német részről a baden-württembergi tartományi agrárminiszterrel, továbbá az üzbég tárcavezetővel

A tárgyalások a szakmai együttműködések elmélyítését célozták agrárszakmai kérdésekben, a szőlészet-borászat, valamint a vetőmag szektor területein. A bajor agrárminiszterrel és a georgiai tárcavezető helyettessel tovább erősödtek a kétoldalú agrárkapcsolatok. A Német Mezőgazdasági Társaság vezetőivel pedig a német és magyar agrártechnológiai együttműködési lehetőségek kerültek áttekintésre, a Német Raiffeisen Szövetség elnökével a nagy hozzáadott értékű zöldség-és vetőmagtermesztésben használható automatizált gépi technológiákról és felhasználásuk gyakorlati eredményeiről zajlott tapasztalatcsere.

AM

Kapcsolódó cikkeink