Aggasztó a hamis mézek aránya a magyar boltok polcain

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 31. 15:11

Egy új ellenőrzés kiderítette, hogy a bolti mézek többsége nem felel meg a minőségi követelményeknek. A termelői mézek azonban jól vizsgáztak – mutat rá az InfoStart.

Méznagyhatalom volnánk

116 mézet vizsgáltatott be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az üzletláncokból 47 minta került a laboratóriumokba. A szervezet honlapján közzétett eredmények alapján a termelői mézek szinte kivétel nélkül megfelelnek a követelményeknek. Az áruházakban kapható termékek többségénél viszont kifogásolható a minőség. Sőt, a mézek eredete is megkérdőjelezhető. A 47 bolti mézből 28-at akácmézként kínálnak, de a többségükről kiderült, hogy akácnak nyoma sincs bennük. Helyette más virágok, főként a facélia pollenét tartalmazzák.

A mézhamisítás problémájáról korábban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is beszélt az InfoRádióban. Ő megnyugtatott mindenkit, hogy az egészségre ártalmatlan anyagokkal, többnyire cukorral hamisítják a mézet. Bár nem veszélyes, de mégiscsak kárt okozó, hogy valaki méz helyett sokkal olcsóbb cukrot kap a pénzéért.

Mint mondta, a hamisítók régebben a kukorica keményítőjéből nyert izoglükóz szirupot használták, de fejlődtek a laboratóriumi technikák és már azt is képesek kimutatni, hogy a cukor egyszikű vagy kétszikű növényből származik. Ezért a csalók kezdenek áttérni a burgonyacukorra.

A teljes cikk itt olvasható…

 

Kapcsolódó cikkeink