Adattudományi módszerekkel és az AI segítségével azonosít a Nestlé a „klímarezisztens kávécserjéket”

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 19. 09:17

A Nestlé szakértői azt vizsgálják, hogy a fejlett adattudomány és a mesterséges intelligencia hogyan használható fel a kávétermesztést fenyegető éghajlatváltozás közepette minél klímarezisztensebb növények kiválogatásában és nemesítésében.

Bár több mint 120 kávéfajta létezik, a világ kávétermelésének mintegy 70%-a arabica. Az arabica azonban kevésbé tolerálja az emelkedő hőmérsékletet, és fogékonyabb a betegségekre, mint más kávécserjék, például a robusta.

Emellett az éghajlatváltozás csökkenti a kávé termesztésére alkalmas szántóföldterületet, a vízhiány pedig jelentősen rontja a terméshozamot.

A kávé tulajdonságainak elemzése

A Nestlé tudósai új, nagyobb hozamú arabica fajták után kutatnak, amelyek jobban ellenállnak a betegségeknek és a szárazságnak.

E munka részeként a szakértők fejlett adattudományi módszerekkel egy nagyon jó minőségű arabica referencia genomot fejlesztettek ki.

A referenciagenom, amely egy nyilvánosan elérhető digitális adatbázisban elérhető, megkönnyíti a kávéfajták különböző jellemzőinek elemzését olyan specifikus tulajdonságok azonosítása érdekében, mint a magasabb terméshozam, a kávészemek mérete és a betegségekkel vagy a szárazsággal szembeni nagyobb ellenálló képesség, valamint az íz- vagy aromajellemzők.

– Egyszerűen fogalmazva, az új referenciánk olyan, mint egy nagyváros kiváló részletességű térképe – mondta Jeroen Dijkman, a Nestlé agrártudományi intézetének vezetője.

Előrelépés a növénykutatásban

A referencia genom jelentős előrelépést jelent a növénykutatás területén. Az innovatív munkát a közelmúltban a Nature Genetics című befolyásos tudományos folyóiratban tették közzé.

A munka koordinációját a francia Nemzeti Fenntartható Fejlődési Intézettel (IRD) közösen végezték, és egy globális konzorcium részeként több tudományos partnerrel való együttműködést foglal magába.

A Nestlé növénynemesítőinek munkája máris meghozta gyümölcsét.

A vállalat a legfontosabb beszerzési helyein a gazdálkodókkal együttműködve termeszti a növénytudományi szakértők által kifejlesztett elit kávéfajtákat. Csak 2022-ben több mint hatmillió palántát osztottak szét a Nescafé Plan 2030 keretében.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink