Adattudományi módszerekkel és az AI segítségével azonosít a Nestlé a „klímarezisztens kávécserjéket”
A Nestlé szakértői azt vizsgálják, hogy a fejlett adattudomány és a mesterséges intelligencia hogyan használható fel a kávétermesztést fenyegető éghajlatváltozás közepette minél klímarezisztensebb növények kiválogatásában és nemesítésében.
Bár több mint 120 kávéfajta létezik, a világ kávétermelésének mintegy 70%-a arabica. Az arabica azonban kevésbé tolerálja az emelkedő hőmérsékletet, és fogékonyabb a betegségekre, mint más kávécserjék, például a robusta.
Emellett az éghajlatváltozás csökkenti a kávé termesztésére alkalmas szántóföldterületet, a vízhiány pedig jelentősen rontja a terméshozamot.
A kávé tulajdonságainak elemzése
A Nestlé tudósai új, nagyobb hozamú arabica fajták után kutatnak, amelyek jobban ellenállnak a betegségeknek és a szárazságnak.
E munka részeként a szakértők fejlett adattudományi módszerekkel egy nagyon jó minőségű arabica referencia genomot fejlesztettek ki.
A referenciagenom, amely egy nyilvánosan elérhető digitális adatbázisban elérhető, megkönnyíti a kávéfajták különböző jellemzőinek elemzését olyan specifikus tulajdonságok azonosítása érdekében, mint a magasabb terméshozam, a kávészemek mérete és a betegségekkel vagy a szárazsággal szembeni nagyobb ellenálló képesség, valamint az íz- vagy aromajellemzők.
– Egyszerűen fogalmazva, az új referenciánk olyan, mint egy nagyváros kiváló részletességű térképe – mondta Jeroen Dijkman, a Nestlé agrártudományi intézetének vezetője.
Előrelépés a növénykutatásban
A referencia genom jelentős előrelépést jelent a növénykutatás területén. Az innovatív munkát a közelmúltban a Nature Genetics című befolyásos tudományos folyóiratban tették közzé.
A munka koordinációját a francia Nemzeti Fenntartható Fejlődési Intézettel (IRD) közösen végezték, és egy globális konzorcium részeként több tudományos partnerrel való együttműködést foglal magába.
A Nestlé növénynemesítőinek munkája máris meghozta gyümölcsét.
A vállalat a legfontosabb beszerzési helyein a gazdálkodókkal együttműködve termeszti a növénytudományi szakértők által kifejlesztett elit kávéfajtákat. Csak 2022-ben több mint hatmillió palántát osztottak szét a Nescafé Plan 2030 keretében.
Food Ingredients First
Kapcsolódó cikkeink
AI-vezérelt gazdaságra készül a Danone
A Danone SA többéves, a mesterséges intelligencia (AI) integrálásáról szóló…
Tovább olvasom >Az új trend: a gombakávé
Sokan nem tudják elképzelni a reggelt kávé nélkül, és ezért…
Tovább olvasom >Új megoldással csökkenti a tejtermék-alapanyagok zsírtartalmát a Nestlé
A Nestlé élelmiszeripari óriáscég új megoldást fejlesztett ki arra, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >