A WHO ellenjavallja a cukormentes édesítőszerek használatát

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 05. 17. 09:30

Az Egészségügyi Világszervezet május 15-én új iránymutatást tett közzé, amely nem javallja a nem cukor alapú édesítőszerek használatát testsúlykontroll, illetve a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentése céljából.

A genfi székhelyű WHO az ajánlást a rendelkezésre álló bizonyítékok rendszerszintű áttekintésére alapozta, amely szerint a nem cukor alapú édesítőszerek használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentésében sem felnőttek, sem gyermekek esetében. A vizsgálat azt is felvetette, hogy a cukormentes édesítőszerek hosszú távú használatának nemkívánatos hatásai is lehetnek, úgymint 2-es típusú cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, valamint a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél.

Az ajánlás vonatkozik minden olyan szintetikus és természetes formában előforduló, vagy módosított, az étrend szempontjából nem alapvető édesítőszerre, amely nem minősül cukornak, és amely feldolgozott élelmiszerekben és italokban található, illetve önállóan a fogyasztók által élelmiszerekhez és italokhoz adagolható termékként árusítanak. A leggyakoribb nem cukor alapú édesítőszerek közé tartozik az aceszulfám-kálium (Ace-K), az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztívia és a sztíviaszármazékok.

Az ajánlás nem vonatkozik az alacsony kalóriatartalmú cukrokra és poliolokra (cukoralkoholokra), amelyek kalóriát tartalmazó cukrok vagy cukorszármazékok, és így nem minősülnek cukormentes édesítőszereknek.

Food Business News

Kapcsolódó cikkeink