A WHO ellenjavallja a cukormentes édesítőszerek használatát
Az Egészségügyi Világszervezet május 15-én új iránymutatást tett közzé, amely nem javallja a nem cukor alapú édesítőszerek használatát testsúlykontroll, illetve a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentése céljából.
A genfi székhelyű WHO az ajánlást a rendelkezésre álló bizonyítékok rendszerszintű áttekintésére alapozta, amely szerint a nem cukor alapú édesítőszerek használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentésében sem felnőttek, sem gyermekek esetében. A vizsgálat azt is felvetette, hogy a cukormentes édesítőszerek hosszú távú használatának nemkívánatos hatásai is lehetnek, úgymint 2-es típusú cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, valamint a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél.
Az ajánlás vonatkozik minden olyan szintetikus és természetes formában előforduló, vagy módosított, az étrend szempontjából nem alapvető édesítőszerre, amely nem minősül cukornak, és amely feldolgozott élelmiszerekben és italokban található, illetve önállóan a fogyasztók által élelmiszerekhez és italokhoz adagolható termékként árusítanak. A leggyakoribb nem cukor alapú édesítőszerek közé tartozik az aceszulfám-kálium (Ace-K), az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztívia és a sztíviaszármazékok.
Az ajánlás nem vonatkozik az alacsony kalóriatartalmú cukrokra és poliolokra (cukoralkoholokra), amelyek kalóriát tartalmazó cukrok vagy cukorszármazékok, és így nem minősülnek cukormentes édesítőszereknek.
Kapcsolódó cikkeink
Feldolgozott húsok: egészségesek vagy inkább kerülendők?
A magyarok körében rendkívül népszerűek a felvágottak, amelyek gyors és…
Tovább olvasom >Csökken a cukros üdítőitalok aránya a hazai boltok polcain
Az elmúlt években jelentősen csökkent a cukros üdítőitalok kínálata a…
Tovább olvasom >Nemzetközi koalíció követeli az aszpartám betiltását
Egyre nagyobb nyomás nehezedik az Európai Bizottságra és az uniós…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >