A vizsgált szója-, laktóz- és gluténmentes élelmiszerek többsége megfelelt a fogyasztóvédelmi vizsgán

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 03. 11:20

Szója-, laktóz- és gluténmentes élelmiszereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a 49 ellenőrzött mintából csak kettő nem felelt meg a követelményeknek.

szoja

A hatóság azt vizsgálta, hogy a “mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve a termékek címkéjén feltüntetett értékeknek – közölte az NFH kedden az MTI-vel. Közleményében kiemelte, hogy az allergiás fogyasztók kiszolgáltatott helyzetben vannak, vásárláskor csak az élelmiszer jelölésében feltüntetett információk alapján hozhatnak döntést.

Az NFH laboratóriumában megvizsgált 49 féle mintából a címke szerint 18 volt laktózmentes, 22 gluténmentes és 16 szójamentes.

Az ellenőrzött termékek többsége megfelelt. Egy laktózmentes jelöléssel ellátott habtejszín laktóztartalma meghaladta a címkén jelölt értéket, illetve egy gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék gluténtartalma túllépte a jogszabályban rögzített maximálisan megengedhető értéket. A vizsgált szójamentes termékeket megfelelőnek találták a szakemberek.

A közlemény szerint a vizsgálat az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítését szolgáló projekt része volt. A csaknem 619 millió forint összköltségű, 487 millió forint támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján (www.nfh.hu) megtalálható. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink