A VIMOSZ egyetért a közétkeztetési rendelet elhalasztásával

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 12. 11:35

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) egyetért az új közétkeztetési rendelet hatályba lépésének elhalasztásával. Gál Pál Zoltán, a szervezet elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a rendelet szeptemberi bevezetése komoly nehézséget jelentett volna, a változtatások kidolgozásához időre van szükség.

kozetk

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szeptember helyett csak január elsején lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében.

A VIMOSZ elnöke szerint az élelmiszeripar nem volt felkészülve a rendelet hatályba lépésére, pedig – mint megjegyezte – hasznos lenne, ha már gyártáskor csökkenne a só- és cukortartalom a termékekben, és megfelelő normatív támogatás segítené a változtatások bevezetését.

Gál Pál Zoltán a közleményben utalt arra, hogy a VIMOSZ-hoz tartozó vállalatok tagjai a mintamenza programnak, mert fontosnak tartják, hogy “a reformlépések életszerűek legyenek és a valós körülményekhez igazodjanak”. Ennek érdekében a “végpontokon”, a konyhákban, az étkezdékben meg kell teremteni a szükséges feltételeket, amelyhez fejlesztési források kellenek – írta a szervezet elnöke.

A VIMOSZ nyitott minden olyan változásra, amelyet táplálkozástudományi kutatások eredményei támasztanak alá, de egyetért azzal, hogy ezek kidolgozásához még időre van szükség – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink