A világ vezető laboratóriumi hústermelőjévé válna az Egyesült Királyság

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 12. 09:33

Az Egyesült Királyság világelső kíván lenni a laboratóriumi hús előállításában, ahogy az előrejelzések szerint az ágazat gyorsan növeli piaci részesedését az élelmiszeriparban – állítja a GovGrant tanulmánya.

A GovGrant jelentése szerint a laboratóriumi hús, amely a hús állati sejtekből való laboratóriumi tenyésztéssel történő előállítását jelenti, 2035-re várhatóan a globális húsfogyasztás közel negyedét teszi majd ki.

Szellemi tulajdonjogi szakértők szerint a laboratóriumi húsok piacán működő brit szervezetek már 28,55 millió font értékű forráshoz jutottak, és ezzel csak Izrael, Hollandia, Szingapúr és az Egyesült Államok előzi meg őket. Jelenleg a HigherSteaks áll az országban az első helyen a legnagyobb összegű ágazati tőkebefektetéssel, ami Európában a hatodik helyen áll.

Az Egyesült Királyságban a sejtalapú húsok piaca az előrejelzések szerint az összeurópai piac értékének több mint felét képviselheti.

Most, hogy az FDA biztonságosnak minősítette a laboratóriumi húst, a piacnak igazán be kell indulnia” – véli Alec Griffiths, a GovGrant IP-menedzsere. “Emiatt minden eddiginél fontosabb, hogy a vállalatok védjék eszközeiket, így az elkövetkező hónapokban és években várhatóan felgyorsul a szabadalmi bejelentések száma és rengeteg új arccal is találkozhatunk az ágazatban.

Adam Simmonds, a GovGrant kutatási munkatársa hozzátette:

Bár az Egyesült Királyság némi lemaradásban van az USA-hoz képest, még mindig vezető innovátor ezen a területen. Ráadásul a hatalmas potenciális fogyasztói kereslet ösztönzőleg hat a vállalatokra a további innováció és termékeik védelme terén.”

“Izgalmas növekedési területté válhat ez az Egyesült Királyság számára, különösen azért, mert nem sok nemzet rendelkezik az ilyen hús előállításához szükséges szakértelemmel. Ez lökést adhat a brit termelőkbe való beruházásoknak, akik teljes mértékben ki akarják majd használni a kereslet várható fellendülését.”

Grocery Gazette

Kapcsolódó cikkeink