A világ vezető laboratóriumi hústermelőjévé válna az Egyesült Királyság
Az Egyesült Királyság világelső kíván lenni a laboratóriumi hús előállításában, ahogy az előrejelzések szerint az ágazat gyorsan növeli piaci részesedését az élelmiszeriparban – állítja a GovGrant tanulmánya.
A GovGrant jelentése szerint a laboratóriumi hús, amely a hús állati sejtekből való laboratóriumi tenyésztéssel történő előállítását jelenti, 2035-re várhatóan a globális húsfogyasztás közel negyedét teszi majd ki.
Szellemi tulajdonjogi szakértők szerint a laboratóriumi húsok piacán működő brit szervezetek már 28,55 millió font értékű forráshoz jutottak, és ezzel csak Izrael, Hollandia, Szingapúr és az Egyesült Államok előzi meg őket. Jelenleg a HigherSteaks áll az országban az első helyen a legnagyobb összegű ágazati tőkebefektetéssel, ami Európában a hatodik helyen áll.
Az Egyesült Királyságban a sejtalapú húsok piaca az előrejelzések szerint az összeurópai piac értékének több mint felét képviselheti.
„Most, hogy az FDA biztonságosnak minősítette a laboratóriumi húst, a piacnak igazán be kell indulnia” – véli Alec Griffiths, a GovGrant IP-menedzsere. „Emiatt minden eddiginél fontosabb, hogy a vállalatok védjék eszközeiket, így az elkövetkező hónapokban és években várhatóan felgyorsul a szabadalmi bejelentések száma és rengeteg új arccal is találkozhatunk az ágazatban.„
Adam Simmonds, a GovGrant kutatási munkatársa hozzátette:
„Bár az Egyesült Királyság némi lemaradásban van az USA-hoz képest, még mindig vezető innovátor ezen a területen. Ráadásul a hatalmas potenciális fogyasztói kereslet ösztönzőleg hat a vállalatokra a további innováció és termékeik védelme terén.”
„Izgalmas növekedési területté válhat ez az Egyesült Királyság számára, különösen azért, mert nem sok nemzet rendelkezik az ilyen hús előállításához szükséges szakértelemmel. Ez lökést adhat a brit termelőkbe való beruházásoknak, akik teljes mértékben ki akarják majd használni a kereslet várható fellendülését.”
Kapcsolódó cikkeink
A brit vásárlók szerint nagyobb figyelmet érdemelne az élelmiszerpazarlás témája
A vásárlók 70%-a úgy véli, hogy a kiskereskedőknek fenntarthatósági (ESG)…
Tovább olvasom >Brit zabra vált az Alpro az Egyesült Királyságban
A Danone növényi alapú márkája, az Alpro többmillió fontot költ…
Tovább olvasom >Alumíniumpalackos bort vezet be a brit Aldi
Április 14-től alumíniumpalackos saját márkás borral bővül az Aldi kínálata…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >